Početna Gradske teme Protest “Jedan od pet miliona” u petak posvećen borbi protiv nasilja

Protest “Jedan od pet miliona” u petak posvećen borbi protiv nasilja

Protest “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu održaće se u petak, 14. juna, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom u 19 časova.

Zbog serije napada na organizatore protesta i građanske aktiviste protekle nedelje u Novom Sadu, u kojim su pretučena trojica studenata, ovonedeljni protestni skup će u celosti biti posvećen upravo borbi protiv nasilja”, najavljuju organizatori.

Na skupu će govoriti nekadašnja rektorka Univerziteta u Novom Sadu Fuada Stanković i profesorka Beogradskog univerziteta Biljana Stojković, kao i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dejan Bagarić i Ana Mirkajlović.

Bagarić je pretučen neposredno posle prošlog protesta i, kako navode organizatori, za sada je poslednja žrtva u novoj eksploziji nasilja u gradu.

Učesnici protesta će posle skupa na Pozorišnom trgu krenuti u uobičajenu protestnu šetnju centrom grada.

Na skupu će biti ponovljeni i zahtevi studentskog protesta protiv nasilja koji je održan u utorak ispred Pravnog fakulteta, sa kojeg je poručeno da se nasilje u gradu mora zaustaviti i zatraženo od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu napadače kako na samog Bagarića tako i na studente Marka Đelevića i Mihajla Nikolića.

Studenti su takođe poručili sa protesta da neće odustati od aktivizma, uprkos nasilju kojem su izloženi. Docentkinja na Filozofskom fakultetu Bojana Bodroža rekla je na protestnom skupu u utorak da je nedopustiv svaki fizički napad na bilo koga, a da je za nju lično napad na mlade ljude i studente zapravo atak na budućnost ove države.

Povodom napada na studente profesori Filozofskog fakulteta su pokrenuli peticiju i pozvali sve da stanu u odbranu žrtava napada i pobune se protiv narastajućeg nasilja u društvu. Potpisnici peticije poručuju da ako studenti nisu slobodni onda niko nije slobodan.

Izvor: 021
Foto: Pexels