Početna Gradske teme Protest “Za život, šume, vode i grad” u subotu u Novom Sadu

Protest “Za život, šume, vode i grad” u subotu u Novom Sadu

0

Ekološki front Novi Sad održaće protest “Za život, šume, vode i grad” sledeće subote, 16. novembra, u pet minuta do podne na Trgu slobode u Novom Sadu.

Cilj okupljanja je da nadležnima, medijima i javnosti pošalju poruku zabrinutosti za životnu sredinu i uslove života u gradu i čitavoj zemlji.

Zahtevi protesta su sledeći:

1. Moratorijum na izgradnju novih i rušenje svih do sada izgrađenih derivacionih malih hidroelektrana,
2. Osnaživanje nezavisnih i uticajnih inspekcijskih službi,
3. Obustava svih planskih dokumenata koji su na štetu gradu i života u njemu, i puno učešće građana u urbanističko planiranje Novog Sada,
4. Izrada Katastra zelenila Grada Novog Sada,
5. Potpuna zabranu ekonomske seče šuma u nacionalnim parkovima, a posebno NP “Fruška gora”.

Ekološki front Novi Sad je samoorganizovani i neformalni pokret koji okuplja i objedinjuje pojedince, nevladine organizacije i institucije u borbi za zaštitu životne sredine. Nastao je sa ciljem da se postojeći ekološki i drugi pokreti ujedine i podrže jedni druge, kako bi u zajedničkoj borbi promenili trenutno neodrživo stanje u Srbiji, a naročito u Novom Sadu.

“Vođeni smo idejom da budućnost ove zemlje i našeg grada počiva na zdravoj životnoj sredini, očuvanim prirodnim staništima i zaštiti biodiverziteta. Nesavesno iskorištavanje prirode i njenih resursa višedecenijski je problem u našoj državi, preko izgradnje malih hidro elektrana, nesrazmerne i neplanske seče šuma, neekološkog eksploatisanja rudnih bogatstava, do izgradnje privatnih objekata u zaštićenim područjima. Predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti vođeni ličnim, a ne javnim interesom, donose odluke i sprovode politiku koja je u skladu sa interesima investitora i kapitala, a ne u skladu sa životom dostojnim i po meri čoveka. Stihijski urbanizam koji isključuje učešće šire zajednice ugrožava kvalitet života svakog pojedinca. Takvo urbanističko planiranje ne vidi zelene površine kao sastavni deo zdravog života, već kao potencijal za izgradnju objekata i profit. Takođe, sve učestalije uništavanje drveća, zelenih površina i parkova u urbanim sredinama se sprovodi konstantno i dosledno uprkos upornom protivljenju građana”, navode organizatori protesta.

Objašnjavaju da je težnja da dosadašnje aktivnosti pojedinačnih organizacija, članica Ekološkog fronta Novi Sad budu ujedinjene, efikasnije i plodonosnije.

Ekološki front Novi Sad čine Društvo mladih istraživača “Branislav Bukurov”, Združena akcija “Krov nad glavom”, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Naučno – istraživačko društvo studenata biologije i ekologije “Josif Pančić”, Inicijativa građana “Sačuvajmo Liman od betona” i “Ne damo Livadicu”.

Izvor: 021
Foto: Pixabay