Početna Gradske teme Protestna šetnja za roditelje bolesne dece

Protestna šetnja za roditelje bolesne dece

novi-sad-copy-700x357

Udruženje građana “Sreća” uz podršku grupe građana “Dva minuta tišine” danas, 19. septembra, organizuje protestnu šetnju na Trgu slobode zbog teške situacije u kojoj se nalaze roditelji bolesne dece.

Kako poručuju u ovom udruženju, roditelji bolesne dece ne nalaze se u fer situaciji u odnosu na hraniteljske porodice, a stiče se utisak da za potrebe hranitelja postoji veće razumevanje u Skupštini.

Kako kaže predsednica udruženja “Sreća” Sandra Ivanković, Ministarstvo zdravlja ignoriše tešku situaciju u kojoj se nalaze roditelji bolesne dece, koji dobijaju 26.400 dinara za tuđu negu i pomoć. To, kako kaže, nije ni blizu dovoljno za život sa bolesnim detetom, a postoji jasna podrška stručne javnosti da se situacija promeni i usvoji Zakon o roditelju-negovatelju.

“Pre tri godine smo skupili 61.000 potpisa za inicijativu da se usvoji ovaj zakon i roditelji bolesne dece konačno shvate ozbiljno. Iako je to duplo više od potrebnog broja potpisa, naši napori još uvek nisu prošli skupštinski prag. To bi se moglo nazvati kršenje Ustava. Sve smo probali, ali nas država jednostavno ignoriše”, kaže Ivankovićeva.

Kako objašnjava, građane na ovu akciju primorava unutrašnji bunt i nemaština, jer većina novca ode na terapije i lekove.

“Imamo podršku stručne javnosti, naročito psihijatara, kao i građanstva. Jedino nemamo podršku ministarstva. Kad god se pobunimo, kaže nam se da imamo tuđu negu i pomoć i da je to dovoljno. Volela bih da ti koji to tvrde žive od 26.400 dinara sa bolesnim detetom”, kaže predsednica udruženja “Sreća” Sandra Ivanković, koja je majka bolesnog deteta.

Protestna šetnja zakazana je za 16 časova, a događaj možete da vidite na Fejsbuk stranici OVDE.

Izvor: 021.rs