Početna Gradske teme Radovi na rekonstrukciji “Sever” konačno završeni

Radovi na rekonstrukciji “Sever” konačno završeni

novosadska-toplana-podstanica-toplovod-grejanje-sistem-nstoplana-rs-jpg_660x330

Radovi na rekonstrukciji i proširenju Toplane “Sever” su završeni, a radovi na istočnom postrojenju počinju polovinom aprila, navode iz “Toplane”.
Radovi na rekonstrukciji i proširenju Toplane “Sever” sprovođeni su u okviru programa “Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV”, koji se finansira iz kredita Nemačke razvojne banke, a na osnovu trilateralnog ugovora između Republike Srbije, Grada Novog Sada i Novosadske toplane.
U okviru prvog projekta, izgrađen je građevinski objekat kotlarnice i kotao od 58 MW na prirodni gas. Vrednost investicije je iznosila 1.850.000 evra, a izvođač radova je bio konzorcijum na čelu sa preduzećem “Remming D.o.o.”, a koji su činile i firme “Mikro Kontrol d.o.o.” i “Best izgradnja d.o.o.”.
U 2015. godini biće započeta još jedna investicija – rekonstrukcija 37 godina starog cirkulacionog postrojenja na Toplani “Istok”. Staro postrojenje biće zamenjeno novim energetski efikasnim postrojenjem, a u okviru tih radova biće rekonstruisano i diktir postrojenje, sistem za hemijsku pripremu vode, sistem za održavanje pritiska, trafo-stanice elektroenergetskih instalacija, sistem za nadzor i upravljanje i komandna sala. Vrednost radova je 2.238.000 evra.
Radove će izvoditi konzorcijum na čelu sa preduzećem “Energotehnika Južna Bačka”. Početak radova je planiran odmah po završetku ove grejne sezone, u drugoj polovini aprila, a završetak u drugoj polovini septembra 2015. godine.

Stare cevi zamenjene novim

Kako saopštavaju iz “Toplane”, tokom 2014. godine, rekonstruisano je 5.700 metara dotrajalog vrelovoda i vrelovodnih priključaka na deonicama koje su bile najpodložnije havarijama usled starosti vrelovodne mreže od oko 30 godina. Stare i dotrajale vrelovodne cevi zamenjene su novim predizolovanim cevima na sedam lokacija, čime će biti poboljšan kvalitet i pouzdanost isporuke toplotne energije za grejanje.
Najveća rekonstrukcija vrelovodne mreže, po obimu radova i vrednosti investicije u iznosu od 85.661.843 dinara, bila je u bloku ulica Banović Strahinje, Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. Na ovoj lokaciji rekonstruisano je 1.790 metara trase trocevnog vrelovodnog sistema, odnosno zamenjeno je 5.370 metara starih cevi novim predizolovanim cevima.
Izvedenim rekonstrukcijama je obezbeđena stabilnost sistema, a korisnicima znatno sigurnija i kvalitetnija isporuka toplotne energije. Takođe, tokom protekle godine, izgrađeno je 20 novih priključaka i proširena vrelovodna mreža za 1.300 metara.
Ukupna vrednost radova na izgradnji novog i rekonstrukciji postojećeg vrelovoda iznosi 300 miliona dinara. U rekonstrukciji vrelovodne mreže u 2014. godini učešće sredstava iz gradskog budžeta je iznosilo 130 miliona dinara.
Završena je izgradnja poslovnog objekta od 2.150 kvadratnih metara, koji sadrži upravni deo, radionicu i magacinski prostor. Objekat je izgrađen na Mišeluku na Petrovaradinu.
Cilj izgradnje tog objekta bio je objedinjavanje službe održavanja, mašinske i elektro radionice i magacinskog prostora na jednom mestu, kao i njihovog upravnog dela da bi se olakšala međusobna komunikacija, što je u prethodnom periodu stvaralo probleme zbog fizičke odvojenosti na različitim lokacijama, navode iz ovog preduzeća.

Autor: 021.rs