Početna Gradske teme Reč stručnjaka: Nema dokaza da se korona prenosi preko hrane

Reč stručnjaka: Nema dokaza da se korona prenosi preko hrane

Nakon što se pojavila vest da su kineske vlasti izolovale korona virus na pakovanju smrznutih pilećih krilaca, pojavila se zabrinutost da bi korona mogla da se prenosi konzumiranjem hrane.

Međutim, zdravstveni stručnjaci za CNN kažu da ne postoje dokazi da se korona virus može prenositi kroz hranu, prenosi zagrebački N1.

Mesta za paniku, kažu, nema. Tačno je da je virus detektovan u hrani u kineskom Šenženu, kako su potvrdile zvanične vlasti, ali nisu imenovali brend.

Rezultati osoba koji su potencijalno imali kontakt sa zaraženim pilećim krilcima zasad su negativni, potvrdile su kineske vlasti.

– Ovaj virus je prvenstveno respiratorni i prenosi se s osobe na osobu – kazao je doktor Jan Vilijams, voditelj Odeljenja za prevenciju i odgovor na izbijanje bolesti američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji istražuje bolesti povezane s konzumacijom hrane i vode.

– U ovom trenutku nema dokaza da eventualna konzumacija zaražene hrane ima ikakvog uticaja na širenje epidemije – ističe Vilijams.

Zdravstvene vlasti, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i američke centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), saopštile su da je mogućnost zaraze koronom preko hrane mala. SZO kaže da je „malo verovatno da ljudi mogu da zakače Kovid-19 iz ambalaže ili hrane“. Prema CDC-u, smatra se da je rizik od infekcije virusom iz prehrambenih proizvoda, ambalaže ili vreća hrane vrlo nizak, piše CNN.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay