Početna Gradske teme Rušenje Albusa košta gotovo 12 miliona dinara

Rušenje Albusa košta gotovo 12 miliona dinara

Rušenje nekadašnje fabrike sapuna „Albus”, koja je preseljena u Industrijsku zonu, koštaće Gradsku upravu za građevinsko zemljište i investicije bezmalo 12 miliona dinara, s PDV-om (11.946.358), a doneta je odluka da se ugovor dodeli veterničkoj firmi DOO „Šuša”.

To preduzeće će za uklanjanje dva objekta i raščišćavanje parcele imati najviše 45 kalendarskih dana.

Uprava je za tehničku dokumentaciju rušenja izdvojila 150.000 dinara, dok je kontrola tog projekta plaćena 23.340. Urbanisti, inače, predlažu da se u Radničkoj ulici 30, 30a i 32 grade opštegradski centar s poslovnim objektima, kao i kompleks zgrada državnih službi i Policijske uprave. Zgrade fabričkog kompleksa u Radničkoj 32, koje će uskoro biti srušene, zauzimaju ukupno 1.050 kvadratnih metara zemljišta i nalaze se na dve parcele površine 2.710 kvadrata. Jedan objekat se prostire na 284 kvadrata i ima prizemlje, dva sprata i potkrovlje, na višem delu, odnosno prizemlje i sprat na nižem, dok drugi zauzima oko 762 kvadrata placa i ima prizemlje i sprat, odnosno samo prizemlje na manjem dograđenom delu.

Kako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, zbog dugogodišnjeg neodržavanja, obe zgrade su u lošem stanju i uglavnom se ne koriste, osim severoistočnog dela skladišta, u kojem je prodavnica auto-delova, pred iseljenjem.

Projektant je predložio da se, zbog što veće bezbednosti, za rušenje zgrada koristi građevinska mehanizacija, odnosno bageri-guseničari sa specijalnim hidrauličnim alatima za drobljenje betona i rezanje armature. Takođe, krovni pokrivač na oba objekta je delom od valovite azbest-cementne salonit ploče, pa je neophodno preduzeti sve potrebne mere da se spreči emisija azbesta i materijala koji ga sadrže u vazduh, ali i njegovo ispuštanje u vodu. Uklanjanje takvog krova podrazumeva njegovo skidanje, pakovanje i transport do deponije predviđene za tu vrstu otpada. Nakon uklanjanja svih objekata i temelja, infrastrukture i ograde, odabrani izvođač će morati i da izravna teren i uredi okolinu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay