Početna Gradske teme Obeležavanje godišnjice Novosadske racije na više lokacija u gradu

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije na više lokacija u gradu

0

U okviru obeležavanja 78. godišnjice Novosadske racije, u sredu, 22. januara u klubu “Tribina mladih” u 12 sati biće otvorena izložba “Stradanje pravoslavnih sveštenika tokom Šajkaško-novosadske racije”.

Na izložbi će govoriti istoričar Petar Đurđev. Novosađani će izložbu imati prilike da vide do ponedeljka, 27. januara 2020. godine.

Istog dana u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u 18 časova biće otvorena izložba “Sećanje na Jelenu Kon”. Na izložbi će govoriti: Gordana Stojaković, Gordana Todorić i Biljana Egeljić.

Izložba će trajati do ponedeljka, 27. januara 2020. godine. Program se nastavlja u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada gde će Novosađani od 20 časova moći da pogledaju film “Kada svane dan”.

U četvrtak, 23. januara u 10 časova biće otkrivanje info – table posvećene stradanju Novosađana u Miletićevoj ulici tokom trajanja zločinačke Novosadske racije.

Pomen žrtvama Novosadske racije počeće u 12 časova na Keju žrtava racije kod spomenika “Porodica”. Istog dana u klubu “Tribina mladih” održaće se Međunarodna konferencija “Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica – zašto se sećati, kako se sećati?” sa početkom u 15 časova. U Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada biće prikazan film “Šaulov sin” od 20 časova.

Ovogodišnja manifestacija “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije” završiće se u petak, 24. januara otkrivanjem info-table povećene Jeleni Kon u Ulici Sonje Marinković 1 u 12 časova i projekcijom filma “Zaveštanje” u 20 časova u Velikoj sali.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen/YouTube