Početna Gradske teme Šajka Joko Ono zasijala na Tvrđavi kao simbol mira

Šajka Joko Ono zasijala na Tvrđavi kao simbol mira

– Mir je moć! Mir na Zemlji, mir sa Zemljom – poručila je legendarna multimedijalna umetnica i aktivistkinja Joko Ono u video poruci kojom se obratila visokim zvanicama na jučerašnjem, svečanom otvaranju njenog umetničkog rada “One Day…” na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Ovo umetničko delo otkrili su članovi novosadskog dečijeg hora “Melodies”, i to simbolično na stogodišnjicu od potpisivanja Versajskog sporazuma, 28. juna 1919. godine u Francuskoj, čime je zvanično i završen Prvi svetski rat.

Američka umetnica japanskog porekla, zajedno sa Exitom je spomenik posvetila Prvom svetskom miru, a njegov izgled inspirisan je tradicionalnim srpskim brodom, takozvanom “šajkom”. Nakon što je u svetu proslavljena kao mesto gde se održava Exit festival, Petrovaradinska tvrđava dobiće novi zaštitni znak a Novi Sad i Srbija novu kulturno-turističku atrakciju.

Osnivač Exit festivala Dušan Kovačević, kaže da je današnji dan poput krune svih mirovnih inicijativa u poslednjih dve decenije rada.

– Exit je bio prvi masovni događaj koji je nakon ratova devedesetih okupio mlade ljude iz bivše Jugoslavije na jednom mestu. Još tada je Petrovaradinska tvrđava postala Tvrđava mira, a meni je izuzetno zadovoljstvo da je jedna od najuticajnijih žena savremenog doba prepoznala naš društveni aktivizam i odlučila da zajedno sa nama pokrene ovako značajan projekat – izjavio je Kovačević.

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mesto novog umetničkog dela Joko Ono, budući da je reč o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije. Simbolika ovog utvrđenja kao “Tvrđave mira” je utoliko veća što je upravo Exit festival bio prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka.

Pesmom “Let It Be” Džona Lenona, u izvođenju novosadskog dečjeg hora “Melodies” otvorena je svečanost kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

– Spomenik koji se danas otkriva, podsetnik je da nam je mir danas potreban više nego ikad. To je jedna od osnovnih vrednosti i temelj na kojima počiva moderna Evropa – izjavila je predsednica Vlade u obraćanju i dodala da je Evropska unija pre svega mirovni projekat.

Brnabić je istakla da će instalacija Joko Ono dati ogroman doprinos promociji Novog Sada i Srbije kao zemlje posvećene miru, otvorene za stvaranje, umetnost i toleranciju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da da postoji puno razloga zašto je za lokaciju spomenika odabrana upravo Petrovaradinska tvrđava kao simbol otpora, opstanka, ali i začetka Novog Sada.

– Suština je da Novi Sad bude snažni polumilionski srednjoevropski grad. Suština je da stvaramo i pružamo nove sadržaje, pre svega za buduće generacije, za klince koji dolaze. Suština je da imamo sve ono što nove generacije očekuju da bude ovde. Suština je da nam deca ne odlaze u druge gradove i države, zato što se mi plašimo da nešto novo uradimo, da nešto novo sagradimo i da ponudimo nešto novo, istovremeno čuvajući i unapređujući ono što je naše kulturno-istorijsko nasleđe – izjavio je Vučević.

Konceptualna instalacija “One day…” legendarne Joko Ono realizovana je u okviru programskog luka “Tvrđava mira” iza kojeg stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” čiji direktor Nemanja Milenković je rekao da je to prva je značajna umetnička instalacija u sklopu priprema Novog Sada za 2021.

Inicijativa Exit fondacije “Prvi svetski mir” (#FirstWorldPeace) se realizuje uz podršku “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno”.

Pred velikim brojem novinara i zvanica iz zemlje i sveta, nakon svečanog otvaranja novog simbola mira na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupio je i bend “The Bestbeat”, koji je uvršten među deset najboljih svetskih “The Beatles” tribjut grupa i tako doneo duh mirovnog aktivizma, koji povezuje Exit festival sa Joko Ono i Džonom Lenonom, kao najpoznatijim globalnim protagonistima mirovnih akcija.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Novisad.rs