Početna Gradske teme “Sednete u voz, pročitate dve-tri poruke i stignete u Novi Sad”

“Sednete u voz, pročitate dve-tri poruke i stignete u Novi Sad”

0

Karta za voz od Beograda do Novog Sada, kad pruga bude gotova, neće biti mnogo skuplja nego što je bila do sada, rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

“Sednete u voz, pročitate dve-tri poruke i stignete u Novi Sad”, rekla je ministarka.

Kako je ranije najavljeno, ova deonica pruge bi trebalo da bude u upotrebi od novembra 2021, a vozovi će na njoj saobraćati brzinom od 200 km na sat.

Deonica Stara Pazova – Novi Sad košta 580 miliona dolara, dok je deonica Beograd – Novi Sad 850 miliona dolara.

Izgradnja tunela i vijadukta “Čortanovci” deo je projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Ukupna dužina obe tunelske cevi “Čortanovci” je 2.242 metara. Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama Nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost izgradnje tunela i vijadukta “Čortanovci”, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije, iznosi 337,6 miliona dolara. Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.

Direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov je najavio da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay