Početna Gradske teme “Sednete u voz, pročitate dve-tri poruke i stignete u Novi Sad”

“Sednete u voz, pročitate dve-tri poruke i stignete u Novi Sad”

Karta za voz od Beograda do Novog Sada, kad pruga bude gotova, neće biti mnogo skuplja nego što je bila do sada, rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

“Sednete u voz, pročitate dve-tri poruke i stignete u Novi Sad”, rekla je ministarka.

Kako je ranije najavljeno, ova deonica pruge bi trebalo da bude u upotrebi od novembra 2021, a vozovi će na njoj saobraćati brzinom od 200 km na sat.

Deonica Stara Pazova – Novi Sad košta 580 miliona dolara, dok je deonica Beograd – Novi Sad 850 miliona dolara.

Izgradnja tunela i vijadukta “Čortanovci” deo je projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Ukupna dužina obe tunelske cevi “Čortanovci” je 2.242 metara. Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama Nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost izgradnje tunela i vijadukta “Čortanovci”, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije, iznosi 337,6 miliona dolara. Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.

Direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov je najavio da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay