Početna Gradske teme Most slobode noćna mora za bicikliste

Most slobode noćna mora za bicikliste

0

Grad je tražio da urbanisti iznađu rešenje da li je i na koji način izvodljivo da se jedna od zaustavnih traka pretvori u traku za bickiliste, koja će barijerama biti odvojena od saobraćaja.

Novosadski biciklisti koji dvotočkašima prelaze Most slobode, više neće biti u opasnosti jer grad planira da na najprometnijem novosadskom mostu izgradi biciklističku stazu. Novi Sad ima najviše biciklista, i najviše biciklističkih staza u Srbiji. U planu je rekonstrukcija više kilometara staza u celom gradu, a grad je tražio da urbanisti iznađu rešenje da li je i na koji način moguće izgraditi stazu na Mostu slobode. U Gradskoj kući smatraju da je izvodljivo da se jedna od zaustavnih traka pretvori u traku za bickiliste, koja će barijerama biti odvojena od saobraćaja.

Most slobode je za sada najkraća veza Novosađana s Kameničkim parkom i dalje sa Fruškom gorom, i koristi ga veliki broj biciklista, naročito preko vikenda.

– Ukoliko bi se deo kolovoza odvojio za nesmetanu vožnju bicikala, Novi Sad bi značajno unapredio bezbednost saobraćaja, a ujedno bi se i povećao i broj ljudi koji koriste bicikl, kao potpuno ekološko sredstvo prevoza. To bi doprinelo smanjenju emisije štetnih gasova i boljem kvalitetu vazduha u Novom Sadu – kažu biciklisti s kojima smo razgovarali.

Ove godine počinje rekonstrukcija sedam kilometara biciklističkih staza na Futoškom putu, od Bulevara oslobođenja do Bulevara patrijarha Pavla. Skidanje postojećih pohabanih i oštećenih staza i izgradnja novih radiće se u dve faze. Celokupni radovi vredni su 300 miliona dinara. A pripremljena je i projektna dokumentacija za izgradnju staze Novi Sad- Rumenka- Irmovo- Kisač- Čenej, duge skoro 20 kilomeatara. U toku je izrada projekta biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina i pešačko-biciklističke staze duž Bukovačkog puta.

Uz to, Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je građanima davao po 10.000 subvencija za kupovinu bicikala. Iz budžeta je izdvojeno 18 miliona dinara.

– U samo jednoj minuti danas se čak 6.000 Novosađana prijavilo za subvenciju za kupovinu bicikla, zato ćemo izdvojiti još 10 miliona dinara za novi konkurs u narednim nedeljama. Svi koji žele bicikl – dobiće ga – najavio je pre nekoliko dana prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević.

Novi Sad ima blizu 100 kilometara biciklističkih staza, i oko 40.000 biciklista. Subvencije se realizuju preko Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Unsplash