Početna Gradske teme Smena na čelu novosadskog zatvora

Smena na čelu novosadskog zatvora

Bivši načelnik u Upravi granične policije Mile Jandrić imenovan je za novog upravnika Okružnog zatvora u Novom Sadu.

Na rukovodećem mestu novosadskog zatvora Jandrić je zamenio Zorana Jovanovića, koji će ubuduće obavljati dužnost zamenika upravnika Okružnog zatvora u Beogradu, prenosi “Politika”.

Iako nadležni tvrde da je reč o uobičajenom postupku zamene upravnika u zatvorskom sistemu, sagovornici ovog lista kažu da se o Jovanovićevoj smeni dugo razmišljalo. Njegov odlazak sa rukovodećeg mesta u novosadskom Okružnom zatvoru odlagala je potraga za osobom koja bi na odgovarajući način mogla da ga zameni, ali i da se uhvati u koštac sa mnogobrojnim problemima o kojima se u zavodu govorilo poslednjih godinu dana.

Zaposleni u zatvoru su, prema nezvaničnim informacijama, tvrdili da su sistematski podvrgnuti tretmanu kojim se direktno krše odredbe Zakona o radu, Zakona o platama državnih službenika i Posebni kolektivni ugovor. Radnici su navodili i da su pod pretnjom disciplinskih postupaka bili prinuđeni da potpisuju saglasnost, kako bi mogli da rade prekovremeno, tako da određeni broj njih, kako tvrde, radi prekovremeno i do 90 sati mesečno.

Jovanović je demantovao navode zaposlenih, objasnivši da je oko 70 odsto njih u službi obezbeđenja potpisalo saglasnost da radi prekovremeno više od zakonom predviđena 32 sata mesečno i da niko nije bio prinuđen da potpiše saglasnost.

Okružni zatvor u Novom Sadu ubraja se u ustanove poluotvorenog tipa. Prosečno se u ovom zatvoru nalazi oko 150 osuđenika, 200 privorenih i 20 kažnjenih u prekršajnom postupku.

Autor: Politika
Foto: Ilustracija/Pixabay