Početna Gradske teme Sneg usporio saobraćaj u Novom Sadu

Sneg usporio saobraćaj u Novom Sadu

grtelica

Sneg koji je počeo da pada juče popodne i još veje, u Novom Sadu i celoj Vojvodini znatno je usporio saobraćaj. Debljina snežnog pokrivača u gradu je oko 10 centimetra i kolovozi su vlažni, zbog čega se vozačima savetuje da pažljivo voze i prilagode brzinu uslovima na putu. Zimska oprema je obavezna i neophodna.

Zimska služba preduzeća “Put” angažovala je sve svoje kapacitete, 35 vozila i 45 radnika, kako bi očistila ulice u Novom Sadu. Kako navodi portparolka “Puta” Biljana Ćubić stepen pripravnosti je podignut na treći stepen, a čiste se ulice prvog prioriteta.

“Ulice prvog prioriteta su trase Gradskog saobraćajnog preduzeća, prilazi ustanovama od javnog značaja, bulevari i prilazi Novom Sadu, odnosno putevi prvog i drugog stepena. Temperatura je izuzetno niska, naročito temperatura tla, zbog čega posuta so nema veliki efekat. Ono što je pravilo u ovakvim okolnostima jeste da se čiste ulice samo prvog prioriteta”, navodi Ćubić za 021.rs. Ona dodaje da snega na kolovozu ima, da se saobraćaj odvija usporeno, ali i da su svi putevi prvog prioriteta prohodni.

Ulice van važnijih saobraćajnica su mahom sa utabanim snegom, pa je tu potreban veći oprez u vožnji. Mehanizacija zimske službe Gradske čistoće nalazi se na terenu juče od 15 časova i čisti centar grada. Kako za 021 kaže portparolka ovog preduzeća Danijela Jankov, sve ulice koje oni čiste su prohodne.

“Na terenu je 147 radnika “Čistoće” koji čiste pešačke staze i prelaze. Ukoliko sneg bude i dalje padao, na teren će izaći još mehanizacije i radnika”, navodi ona za naš portal.

Portparolka Gradskog saobraćajnog preduzeća Snežana Jaković kaže za 021 da autobusi idu sporije od uobičajenog, ali nema većih odstupanja od reda vožnje. Kako je navela, autobusi ide redovnom linije, osim autobusa do Grabova.

Zimska služba “Gradskog zelenila” sinoć od 20:30 časova nalazi se na terenu, saopštilo je ovo preduzeće. Radnici su podeljeni u dve smene, a njima su se priključili i radnici iz administracije, tako da od sinoć na smenu čisti sneg i posipa so ukupno 197 zaposlenih iz ovog preduzeća. Na terenu je i 26 vozila mehanizacije.

“Prvo su očišćeni pešački prilazi mostovima i autobuska stajališta u gradu i industrijskoj zoni, a potom i deset gradskih trgova, plato i stepenište na tvrđavi, staze u parkovima i oko njih, kao i pešačke staze od Banovine do Jovine gimnazije”, navode iz “Zelenila”. Posuto je oko 25 tona industrijske soli i oko tona magnezijum-hlorida koji se koristi na prilazima mostovima.

Portparolka “Parking servisa” Jasna Kovčin kaže za 021 da se najpre čiste prioritetni parkinzi kod zdravstvenih ustanova i oni u centru grada.

“Čiste se zatvorena parkirališta, a očišćene su garaža kod Srpskog narodnog pozorišta i Trg galerija. Ukoliko bude potrebno naši radnici i mehanizacija će biti na terenu i po 24 sata”, kaže Kovčin i dodaje da se parking mesto na neočišćenim parkiralištima neće naplaćivati.

Usled snežnih nanosa obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila na državnom putu I B reda broj 21, preko Iriškog Venca, saopštili su jutros “Putevi Srbije”.

Preduzeće “Putevi Srbije” poručilo je vozačima da preko Iriškog venca voze oprezno, jer je put vlažan, a pojavom snega potrebna je dodatna pažnja. Auto-moto savez Srbije je upozorio na moguću poledicu na putevima.

Iz Auto-moto saveza Srbije navode da je saobraćaj otežan u celoj Srbiji, ali da se odvija bez zastoja. U područjima gde se stvorio novi snežni pokrivač, vozači moraju da obrate posebnu pažnju na poledicu. Prema njihovoj tvrdnji, putevi u nižim predelima su očišćeni, ali vozači i dalje treba da obrate pažnju, jer se ispod snežnog pokrivača formirao sloj leda. Na graničnim prelazima nema dužeg zadržavanja.

Lekari Hitne pomoći apeluju na građane da ne izlaze na ulice bez preke potrebe, a naročito na starije sugrađane da budu oprezni zbog snega koji je na ulicama prekrio led.

Podsetimo, preduzeća, ustanove, skupštine stanara i pojedinci koji su vlasnici kuća u obavezi su da uklanjaju sneg i led sa prilaza, krovova i staza, kao i da ih posipaju solju po potrebi. Ove obaveze propisuje gradska odluka o uređenju Grada i na snazi je tokom čitavog zimskog perioda od pet časova ujutru do 10 časova uveče. Kazne za građane koji ne budu čistili sneg i led zato su visoke i kreću se od 50.000 do milion dinara.

U narednim danima očekuju se nešto više temperature u Novom Sadu i prestanak padavina.

Autor: 021.rs