Početna Gradske teme Spens se zadužuje do 100 miliona dinara

Spens se zadužuje do 100 miliona dinara

Na sednici Skupštine grada u sredu, 20. februara, naći će se predlog vladajuće većine da se JP “Sportski i poslovni centar Vojvodina” zaduži kreditom u iznosu do 100 miliona dinara.

Dok se čeka ishod neobavezujućeg poziva za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za upravljanje Spensom, čiji rok ističe sutra, 15. februara, jedan od najvećih gradskih “bolesnika” će se verovatno još jednom zadužiti.

Predlagači se pozivaju na Statut grada, ali i na zakonska rešenja. Između ostalog, citiraju član Zakona o javnim preduzećima u kojem je propisano da “u slučaju poremećaja u poslovanju javnog preduzeća nadležni organ jedinice lokalne samouprave preduzima mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetano obavljanje delatnosti opšteg interesa”.

“Planom poslovne i finansijske konsolidacije JP ‘Sportski i poslovni centar Vojvodina’, kao jedna od mera finansijske konsolidacije preduzeća, predviđeno je kreditno zaduživanje kod poslovne banke u visini do 100.000.000 dinara, sa rokom otplate minimum šest godina, koji uključuje godinu dana grejs perioda, po uslovima sa bankarskog tržišta u Srbiji”, navodi se u predlogu.

Između ostalog, ističe se i da je to kreditno zaduživanje neophodno za realizaciju Plana poslovne i finansijske konsolidacije preduzeća.

Spens je već zadužen, odnosno uzeo je pozajmice kod “Informatike”, “Urbanizma” i “Vodovoda i kanalizacije” u iznosu od 21,6 miliona dinara. Zanimljivo je da je u Programu poslovanju preduzeća za 2019. godinu navedeno da se ne planira novo kreditno zaduživanje.

Dodajmo da je Spens 2017. godinu završio sa gubitkom od čak 307 miliona dinara, dok je minus iz prethodnih godina veći od 719 miliona. Višegodišnjim urušavanjem “Spens” je, uz Apoteku “Novi Sad” i JKP “Stan”, postao jedan od glavnih problema Grada.

Iako konkretnog rešenja iz gradske vlasti za Spens još uvek nema, jedna od ideja, o kojoj je prošlog leta govorio i gradonačelnik Miloš Vučević, bila je i ta da se postojeći objekat sruši, a da se izgradi, kako je naveo, “manji, funkcionalniji, ekonomičniji i efikasniji”.

To je izazvalo oštre reakcije dela javnosti, struke i opozicije, pa se nakon toga govorilo više o rešenjima kao što je pronalazak privatnika koji bi revitalizovao objekat.

Pitanje je i koliko će se o predlogu o zaduživanju raspravljati. Opozicioni poslanici, izuzev Srpske radikalne stranke, pre dva dana bojkotovali su sednicu Pokrajinske skupštine. To je učinjeno, jer “Sporazum sa narodom”, koji je potpisalo nekoliko opozicionih partija, predviđa bojkot sednica republičkog i pokrajinskog parlamenta, kao i lokalnih skupština. Prema informacijama 021, kako sada stoje stvari, od opozicionih stranaka u gradskoj skupštini, sednicu neće bojkotovati SRS i Dosta je bilo.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia/Bukephalos