Početna Gradske teme Srednjoškolci iz Novog Pazara dolaze u posetu vršnjacima iz Novog Sada

Srednjoškolci iz Novog Pazara dolaze u posetu vršnjacima iz Novog Sada

Novosadski srednjoškolci će od utorka do četvrtka biti domaćini novopazarskim vršnjacima koji dolaze da zajedno sa mladim Novosađanima razgovaraju i uče o interkulturalnosti i inkluzivnom društvu.

Ovo druženje se organizuje u okviru projekta “Ne nasiilnom ekstremizmu i govoru mržnje, Da za interkulturalnost” pri Centru za proizvodnju znanja i veština u saradnji sa partnerskom organizacijom Forum 10 iz Novog Pazara, uz podršku misije OEBS-a. Projekat je namenjen deci srednjoškolskog uzrasta, ali i uključeno je i nekoliko učenika osmih razreda osnovnih škola.

U Novi Sad će doći 10 učenika novopazarskih gimnazija, a biće uključeni i njihovi nastavnici i predstavnici organizacije Forum 10 iz Novog Pazara.

Koordinatorka projekta Tatjana Lazor Obradović kaže 021 da većina te dece nikada nije bila u Vojvodini i da je dobro što se okupljaju upravo u Novom Sadu koji je multikulturalna sredina.

“Mi smo sa njima dogovorili da oni obiđu važne kulturne i verske objekte u Novom Sadu i da se upoznaju sa učenicima iz Novog Sada iz različitih nacionalnih zajednica, tako da će imati priliku da razgovaraju i o različitim iskustvima koja oni imaju”, navodi ona.

Biće održana i radionica koja će se baviti kritičkim mišljenjem.

“Smatramo da se u školama kod dece ne razvija kritičko mišljenje i da je to nešto što deci u našoj sredini nedostaje. Mi na toj radionici želimo da razgovaramo sa mladima o tome šta oni podrazumevaju pod kritičkim mišljenjem i na koji način oni mogu da ga razvijaju samostalno, jer to su već mladi koji razvijaju svoj identitet. U tom uzrastu oni imaju već neke svoje stavove i sa njima možemo da diskutujemo o tim stavovima koji su već u velikoj meri izgrađeni zahvaljujući nekom opštem kontekstu. Ali kad se sretnu sa mladima iz sredine koja je drugačija od naše onda se nekako sudare sa tim različitostima i počnu da razmišljaju na drugačiji način”, objašnjava Lazor Obradović.

U drugom danu posete učenici će otići u Muzej savremene umetnosti gde će pogledati jednu postavku koja je deo međunarodnog projekta čija se tema uklapa u projekat. Tokom posete muzeju će, najavljuje Lazor Obradović, razgovarati o stereotipima, diskriminaciji i predrasudama, a deca će imati priliku da kažu nešto o svojim ličnim iskustvima.

Nakon tri dana obilazaka, radionica i razgovora, učenici iz Novog Pazara će se vratiti u svoj grad, gde će uskoro dočekati njihove vršnjake iz Novog Sada koji bi tamo trebalo da prođu kroz slične radionice.

“U Novom Pazaru će teme biti slične i one će biti obuhvaćene radionicama koje će se održavati u trening centru OEBS-a. Fokus ostaje na prevenciji nasilnog ekstremizma. Mislim da je bitno da sa njima razgovaramo o uzrocima, a ne o posledicama, jer na taj način zapravo od najranijeg uzrasta možemo da doprinesemo razvoju kritičkog mišljenja”, zaključuje Lazor Obradović.

Centar za proizvodnju znanja i veština bavi se razvojem interkulturalnog razumevanja i izgradnjom inkluzivnog društva i uglavnom rade sa mladima, i to u saradnji sa školama i omladinskim organizacijama.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay