Početna Gradske teme Srušena Sanitarija u Futoškoj: Gradiće se kompleks “Vojvođanka”

Srušena Sanitarija u Futoškoj: Gradiće se kompleks “Vojvođanka”

0

Nekadašnji kompleks “Sanitarije” na uglu Futoške ulice i Mikole Kočiša srušen je pre nekoliko dana i uskoro će početi gradnja stambenog bloka.

Stambenu zgradu sa dva podzemna nivoa namenjena za garažu do 210 mesta, kao i prizemljem, galerijom, pet spratova i jednim uvučenim spratom sa 11 poslovnih prostora i 173 stana zidaće firma “Zoned 1996”. Ova firma je već pribavila lokacijske uslove od Gradske uprave za urbanizam, a pre gradnje je neophodno da dobije i građevinsku dozvolu, dok se na samom sajtu ove firme već vidi i crtež predloženog kompleksa koji nosi ime “Vojvođanka”.

Zoned je vlasnik nekadašnje Sanitarije postao nedavno jer su prema podacima iz Katastra podneli zahtev za upis vlasništva 15. oktobra ove godine, dok je pređašnji vlasnik bila AiK banka. Prema podacima iz katastra, ova banka je i dalje vlasnik manjeg dela zemljišta na uglu Futoške i Mikole Kočiša. Banka je ovaj prostor pokušavala da proda nekoliko godina nakon što ga je preuzela po odlasku Sanitarije u stečaj. AiK banka je prošle godine platila i promenu regulacionog plana za ovaj deo grada, a kojim je dozvoljena stambena izgradnja, što im je na kraju i pomoglo da prodaju plac Zonedu.

Banka je bila najveći poverilac sa potraživanjem od preko pola milijarde dinara, tako da je u stečaju koji je pokrenut 2012. godine dobila najvredniji deo imovine, parcelu u Novom Sadu.

“Sanitarija” se u stečaju 2012. godine našla nakon 20-omesečne blokade računa od 690 miliona dinara i velikih dugova. Ovo preduzeće je propalo nakon privatizacije koja je izvedena u periodu od 2005. do 2007. godine i kada je preuzeta od “Velefarma” kupovinom akcija na Beogradskoj berzi. U osnovi, Sanitarija je propala jer je novim vlasnicima poslužila prvenstveno za pokrivanje dugova i kredita drugih preduzeća koja su imali u vlasništvu i pominje se u aferi prodaje lekova Galenika-Velefarm, koja je prošle godine rezultirala sudskom presudom.

Izvor: 021
Foto: Pixabay