Početna Gradske teme Stanari ponovo na buku mogu da se žale komunalcima

Stanari ponovo na buku mogu da se žale komunalcima

0

Stanari u Novom Sadu više neće morati da pišu upravniku zgrade u slučaju buke ili drugog remećenja mira, a upravnici zgrada više neće biti dužni da “podučavaju” prekršioce pravila kako da se ponašaju.

Odbornici Skupštine grada na narednoj sednici trebalo bi da usvoje izmene odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, koja je dovela do nezadovoljstva građana i brojnih žalbi Zaštitnici prava građana Novog Sada.

Relativno skoro usvojene izmene odluke ponovo se menjaju jer su dovele do revolta kako stanara, tako i upravnika, na koje je bez ranijeg upozorenja bio prebačen deo nadležnosti komunalne policije. Ovim izmenama se stanje popravlja.

U staroj odluci je bio sporan član koji je predviđao da stanari, kad nastane neki problem, prvo kontaktiraju upravnika zgrade u pisanoj formi, a upravnik potom podučava prekršioce i pravi belešku. Tek ako se ponovo dogodi neki problem s istim stanarima, kontaktiraju se komunalci.

Izmenama odluke briše se obaveza stanara da pišu upravniku, kao i obaveza podučavanja prekršilaca, već se uvodi mogućnost da upravnik ili sam stanar odmah po pojavi buke ili drugog remećenja kontaktira inspekciju. Ostaje obaveza upravnika zgrade da asistira inspektorima, ali i komunalnim policajcima tako što će dati podatke o problematičnim stanarima.

Zbog odluke, čije izmene su na dnevnoj redu u četvrtak, brojni građani žalili su se Zaštitnici prava građana Novog Sada Marini Popov Ivetić. Zaštitnica je za 021 tada najavila istragu.

Inače, u komunalnoj policiji su za 021 u maju ove godine rekli da se takva odluka primenjuje s uspehom, ali i da građani mogu da probleme prijave ovom organu ukoliko upravnik nije dostupan. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, inače, predviđa da su upravnici zgrada dostupni za svaki problem 24 sata, sedam dana u nedelji.

Nema obaveze da se stanari obaveštavaju o žurkama

Još nekoliko odredaba menja se u aktuelnoj odluci o opštim pravilima kućnog reda. Novina je da 31. decembra, 1. i 13. januara u periodu od 16h do 4h ne važi vreme dnevnog i noćnog odmora, umesto da ova pravila važe samo za period od 16 časova 31. decembra do četiri časa 1. januara.

Briše se odredba koja predviđa da su, u slučaju održavanja porodičnih slavlja u stanu, stanari dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi obaveste o tome ostale stanare. Samim tim se ukida i ograničenje trajanja porodičnog slavlja do 1h posle ponoći.

Brišu se i tri člana ove odluke kojima se predviđa da “u zajedničkim delovima zgrade nije dozvoljeno izvođenje radova na postavljanju i demontiranju zajedničkih instalacija, opreme i uređaja i delova zgrade, kao ni izvođenje građevinskih radova bez odobrenja nadležnog organa”. Interesantno je da se briše odredba koja kaže da su stanari dužni da se pridržavaju odredaba ove odluke.

Sednica Skupštine grada održava se u četvrtak sa početkom u devet časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay