Početna Gradske teme Stigle tri povoljne ponude za prve električne autobuse u Novom Sadu, možda...

Stigle tri povoljne ponude za prve električne autobuse u Novom Sadu, možda se proširi nabavka

0

Na javnom tenderu za kupovinu prvih 10 električnih autobusa za gradski prevoz stigle su tri ponude.

Prema nezvaničnim informacija, sve pristigle ponude izgledaju ispravno i velika verovatnoća je da će javna nabavka, koja se odužila više meseci zbog pripreme dokumentacije, biti završena tokom proleća, te da će autobusi Novom Sadu biti dostavljeni u narednim mesecima, verovatno do kraja godine.

Ponude su i vrednosno vrlo povoljne, tako da postoji mogućnost da se proširi nabavka i da se kupi jedan autobus više.

O ovoj mogućnosti će se razgovarati narednih dana između predstavnika gradske vlasti, GSP-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i sa kompanijom koja bi potencijalno mogla da dobije posao.

Ponude na tenderu koji sprovodi EBRD stigle su 21. januara.

Prema specifikacijama, kupuje se 10 novih niskopodnih standardnih električnih autobusa dužine 12 metara, sa tri stanice za punjenje, uz opremu za još tri stanice.

Priča o nabavci prvih električnih autobusa pojavila se pre gotovo četiri godine. Grad je razgovore o kupovini pokrenuo 2019. godine sa EBRD, koja je već tada dala sedam miliona evra zajma za kupovinu 29 autobusa na gas, koji su već uveliko na gradskim ulicama. Na tu kreditnu liniju nadovezuje se još osam miliona evra, koji će biti iskorišćeni za električne autobuse.

Izvor: 021.rs
Foto: JGSP Novi Sad