Početna Gradske teme Stradanje pravoslavnih sveštenika – izložba u Istorijskom arhivu

Stradanje pravoslavnih sveštenika – izložba u Istorijskom arhivu

Izložba pod nazivom Stradanje pravoslavnih sveštenika u Šajkaško-novosadskoj raciji otvorena je u Istorijskom arhivu grada Novog Sada. Svi zainteresovani moći će da je pogledaju u narednih mesec dana.

Od Badnjeg dana do 23. januara 1942. godine u Šajkaško-novosadskoj raciji stradalo je i 17 sveštenika, njih pet iz Novog Sada.

U svim značajnijim mestima šajkaške gde je sprovedena racija kao i u Novom sadu gde je stradalo pet sveštenika vidimo da je ostao krvav trag i velika žrtva njih budući da su bili predvodnici svog naroda i da su upravo zbog toga stradali -, rekao je Petar Đurđev, direktor Istorisjkog arhiva Grada Novog Sada.

Jedan od njih, sveštenik i profesor na Bogosloviji, Veljko Zucajić, rođen je u Sentandreji. Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu, bio je profesor u Prizrenu, a zatim i u Sremskim Karlovcima. Ubijen je od strane okupatora u današnjoj ulici Vojvode Bojovića u Novom Sadu. Neposredno pred smrt pozvao je i ostale ljude u grupi da se pomole i u toj molitvi dočekali su ih puščani meci.

Izložba će biti otvorena u narednih mesec dana, a s obzirom na aktuelnu epidemijsku situaciju svi zainteresovani moći će da je pogledaju i onlajn preko sajta Istorijskog arhiva grada.

Izvor: rtv.rs
Foto: Tamara Čubrilo