Početna Gradske teme Štrajkači kažnjeni: Radnici katastra bez odmora u maju

Štrajkači kažnjeni: Radnici katastra bez odmora u maju

Zaposleni u službama za katastar nepokretnosti koje su bile u štrajku, neće moći da koriste godišnje odmore tokom maja dok se ne saniraju posledice obustave rada, piše u saopštenju koje je potpisao direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Cilj je, kako se navodi, da se smanji šteta naneta građanima, izazvana blokadom katastara i da se, bez odlaganja, nadoknadi propušteno tokom trajanja štrajka.

“Uvođenjem Uredbe i Odluke o minimumu procesa rada odblokirani su katastri koje su štrajkači uzurpirali i tako naneli nemerljivu štetu građanima, privredi i državi. Preduzete mere ne sprečavaju da se štrajk nastavi, ali su omogućile da budu zaštićena Ustavom zagarantovana prava građana da slobodno raspolažu svojom imovinom”, piše u saopštenju.

Navodi se da je analiziran rad svih službi katastra u Srbiji i utvrđeno da je došlo do zloupotreba prava na štrajk zbog čega je, dodaje se, rukovodstvo RGZ-a podnelo krivične prijave protiv vođa štrajka Prvom osnovnom tužilaštvu i Višem tužilaštvu.

Kažu da se u pojedinim medijima nastavlja “širenje neistina o štrajku” i ističu da je u petak, 19. aprila, u štrajku bilo 4,4 odsto od ukupnog broja radno angažovanih.

“Petog dana primene Odluke o minimumu procesa rada za štrajk se izjasnilo 99 zaposlenih koji su raspoređeni u 17 službi za katastar. U tim službama organizovan je proces rada u skladu sa Uredbom i Odlukom. U 147 službi rad se sprovodi u punom kapacitetu”, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da štrajk zaposlenih ne utiče na prijem zahteva preko eŠaltera, jer je, objašnjavaju, sistem tako organizovan da prima zahteve 24 sata tokom sedam dana.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay