Početna Gradske teme Studenti FTN-a osvojili srebro na međunarodnom takmičenju u inovacijama

Studenti FTN-a osvojili srebro na međunarodnom takmičenju u inovacijama

0

Finale šestog kineskog internacionalnog takmičenja studenata “Internet+ za inovacije i preduzetništvo” održano je od 17. do 20. novembra, na Univerzitetu tehnologije Južne Kine, a među 6,31 miliona učesnika iz 117 zemalja tim koji je predvodio Mijat Kustudić master inženjer Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojio je srebrnu medalju.

Takmičenje je bilo organizovano u više kategorija, a u kategoriji “Inovacije” srebrnu medalju je osvojio mešoviti tim Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Univerziteta u Šenženu.

Mijat Kustudić je master inženjer Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, asistent na Audencia francuskoj školi za biznis na Univerzitetu Šenžen i dobitnik je nagrade za izuzetne doprinose Šenžen Univerziteta. Pre koju godinu njegovo učešće na projektu solarne elektrifikacije Liberije bilo je izuzetno zapaženo. Rešenja koja je izneo na masteru projektnog menadžementa u nemačkom Ulmu privukla su toliku pažnju da će u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji biti upamćen kao čovek koji im je doneo struju. Tada je izabran sa timom stručnjaka da postavi nanosisteme sa oko 3.000 solarnih panela, te uspostavi distributivnu mrežu u 60 opština.

Pored Mijata tim su činili i Nikola Kustudić (kompjuter inženjer projekta) diplomirao je i masterirao na Odseku za arhitekturu FTN u Novom Sadu gde je student doktorskih studija, Maja Gulan (sistem inženjer projekta) diplomirala i masterirala na Projektnom menadžmentu FTN u Novom Sadu, a trenutno je student na Univerzitetu Šenžen, Hafiz Mustansar Javaid iz Pakistana (menadžer za finansije projekta) student na doktorskim studijama Univerziteta Šenžen i Ting Xie iz Kine (vođa razvoja tehnologije projekta) student master studija na Univerzitetu Šenžen.

Konkurenciji je bila izuzetna učestvovali su studenti sa 4.186 univerziteta sa više od 1,47 miliona projekata.

– Moram da priznam da ni sam nisam svestan koliko je konkurencija velika, iskreno i dalje su mi brojke zapanjujuće. Voleo bih da se finale održalo uživo, što je slučaj za kinesko nacionalno prvenstvo. Publika se tamo brojala u hiljadama, sve važne kompanije su poslale svoje skaute da vide koje su najnovije ideje današnjice. Bilo bi mi veoma zanimljivo da sam upoznao svoju konkurenciju sa Harvarda, Stenforda, Oksforda znajući da smo u istom rangu – rekao je Mijat Kustudić.

On dodaje da mu je mentor sve vreme govorio kako je konkurencija velika i kako postoji mnogo dobrih ideja, ali ga to nije obeshrabrilo poznavajući projekat i tim bio je uveren u uspeh. Bez obzira što zlato nije osvojeno ovaj put, smatra da ga mogu zaslužiti svojim performansama na tržištu.

Projekat mešovitog tima FTN i Univerziteta Šenžen CDNBye je algoritam koji rešava problem nedovoljnog propusnog opsega servera i problem direktnog prenosa u video industriji. Svaki put kada želimo da gledamo video sa interneta naš kompjuter ili telefon mora da komunicira isključivo sa serverom. Zahvaljujući njihovom proizvodu, video podaci se ne uzimaju samo sa servera nego i od drugih korisnika koji gledaju isti video tog trenutka. Na taj način se ubrzava prenos podataka, povećava kvalitet, štedi propusni opseg mreže, a time i novac provajderima. Algoritam pomoću veštačke inteligencije sam odlučuje od koga će da preuzima podatke uzimajući u obzir vreme i distancu.

Na pitanje šta za njega predstavlja ova nagrada i kakvi su im dalji planovi Mijat je rekao:

– Ova nagrada mi pokazuje da je moj trud i rad univerzalno i međunarodno cenjen. Vidim takođe da moje aktivnosti doprinose povezivanju dva univerziteta. Naši dalji planovi su vezani za formiranje start-upa te dalji proboj na svetsko tržište. Planiramo da pronađemo investitore koji bi podržali našu ideju: monetarno i mentorski. Nastavićemo ulaganje u istraživanje i razvoj i proširiti paletu proizvoda.

Izvor: NSU
Foto: Wikipedia