Početna Gradske teme Studenti Medicinskog fakulteta i dalje traže povlačenje odluke o razrešenju dekana

Studenti Medicinskog fakulteta i dalje traže povlačenje odluke o razrešenju dekana

Savet Univerziteta u Novom Sadu usvojio je novi Statut Medicinskog fakulteta, čije prethodno neusvajanje je bilo jedan od povoda za protest studenata u ponedeljak.

Kako za 021 potvrđuju na Univerzitetu, sednica Saveta održana je u sredu i na njoj su članovi Saveta dali saglasnost na predloženi Statut. Detalji o glasanju biće poznati po usvajanju zapisnika, dodaju na Univerzitetu za naš portal.

Neusvajanje statuta na sednici Saveta bilo je predmet reagovanja Medicinskog fakulteta na zvaničnom sajtu ustanove. Od Saveta fakulteta, naime, Ministarstvo prosvete traži da poništi izbor za dekana od leta prošle godine jer je ustanovljeno da je glasanje sprovedeno bez kvoruma. Fakultet ovaj stav Ministarstva (ujedno i Pokrajine) negira, dodajući da ni ne može da poništi izbor dekana u trenutku kada nema formiran savet. Savet fakulteta ujedno ne može da se formira bez usvojenog važećeg statuta, koji je ustanova menjala zbog usaglašavanja sa novim zakonom.

Da li će fakultet sada, po usvajanju Statuta, prionuti da ispuni zahteve Ministarstva prosvete i dalje nije poznato.

Studenti Medicinskog fakulteta protestovali su u ponedeljak ispred ustanove, tražeći od Ministarstva prosvete da uvidi da je pogrešilo u sagledavanju situacije. Oni su pojasnili da je kvorum zapravo ispunjen i naglasili da im nije jasno kakvom matematikom su nadležni došli do svojih zaključaka. Studenti su tražili i da Savet Univerziteta usvoji Statut kako bi fakultet mogao da funkcioniše – ispostavilo se da su mnoge aktivnosti, obaveze i potrebe ustanove blokirane jer su dva člana Saveta (od kojih je jedan član ujedno protivkandidat izabranoj dekanici Snežani Brkić) glasao protiv usvajanja najvišeg akta.

Sada, pošto je jedan od zahteva studenata usvojen, predsednik Studentskog parlamenta Slobodan Šajinović kaže za 021 se borba za najbolji interes ustanove nastavlja.

“Pozdravljamo odluku kojoj je usvojen naš statut i zaista nam je drago što je brzo taj problem rešen. Drugi cilj koji smo imali je povlačenje odluke ministarstva prosvete, a s obzirom na to da je reč o administrativnoj proceduri i da je potreban određen vremenski period da se adekvatno reaguje, mi nećemo biti neakademski orijentisani – mi smo uvek spremni na saradnju i razumemo da će biti potrebno vreme da se naši ciljevi ispune. Od svog protesta ne odustajemo i nadamo se da će se situacija rešiti. Ukoliko se ispostavi da ne postoji namera da se reši naš problem, naš protest se nastavlja”, kaže Šajinović za 021.

On dodaje da će studenti tražiti razgovor sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje Zoranom Miloševićem.

Studentima se na protestu obratila i profesorka Duška Blagojević, koja im je poručila da stanu iza svojih uverenja.

Izvor: 021
Foto: Wiki/Micki