Početna Gradske teme Subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima neće biti stopirane

Subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima neće biti stopirane

vrtic

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas da nije istina da će subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima biti stopirane, već se smanjuju samo iznosi za jul i avgust, jer je procena da će kapaciteti biti popunjeni sa 50 odsto.
U saopštenju SNS se navodi da situaciju u vrtiću “Radosno detinjstvo” komentarišu oni posle čije vlasti je ta ustanova ostala u dugovima u iznosu preko 800 miliona dinara, aludirajući na Demokratsku stranku.

“Gradska vlast predvođena SNS je u protekle četiri godine mandata uspela da sanira ‘kataklizmu’ u Predškolskoj ustanovi koju je zatekla 2012. godine”, navodi se u saopštenju.

“Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je uveo finansiranje boravka dece u privatnim obdaništima, a liste čekanja su svedene na minimum i za očekivati je da u narednom periodu budu potpuno ukinute”, poručuje SNS.

Demokratska stranka zatražila je danas od Gradskog veća u Novom Sadu da odmah poništi odluku kojom su neosnovano i drastično smanjene subvencije za smeštaj dece u privatnim vrtićima.

“Reč je o odluci koja se zasad odnosi na tri letnja meseca i koju je Gradsko veće praktično donelo u tajnosti, bez bilo kakve najave ili javne rasprave”, navodi se u saopštenju DS i dodaje da javnost i uprave privatnih vrtića o tome nisu bile obaveštene sve dok “skandalozno” rešenje 6. juna nije bilo objavljeno u gradskom Službenom listu.

“Još jedan oblik diskriminacije i nov finanasijski udar na porodice”

Tom odlukom su, kako DS smatra, i vrtići i roditelji čija deca pohađaju privatne vrtiće dovedeni u vrlo težak položaj jer se u toku nastavne godine menjaju pravila na osnovu kojih su planirali i organizovali rad.

DS ocenjuje i da smanjenje subvencija za čitavih 50 posto nesumnjivo predstavlja još jedan oblik diskriminacije i nov finanasijski udar na porodice koje su bile prinuđene da decu smeste u privatne vrtiće zato što u javnoj Predškolskoj ustanovi nema mesta za sve predškolce u gradu.

“Odluka da se budžetskim sredstvima pokriju troškovi smeštaja dece u privatnim vrtićima bila je jedna od retkih poteza gradske vlasti u prethodnom mandatu koji je podržala i DS”, navodi se u saopštenju i dodaje da SNS sada tu pravednu odluku pokušava da poništi kako bi novim zavlačenjem ruke u džep Novosađana obezbedila sredstva za štetni posao u Radnoj zoni Sever 4.

“Nema para za decu, ni za bilo kakve ozbiljnije radove u infrastrukturi”

“Gradska vlast je, na zahtev Aleksandra Vučića, pristala da uloži četiri milijarde dinara u izgradnju fabrike koju će posle, tobože, izdati u zakup jednoj stranoj kompanij”, navodi DS uz ocenu da je time praktično ispražnjen budžet za 2016. godinu, pa sada nema para za decu u privatnim vrtićima, kao što ih u jeku građevinske sezone nema ni za bilo kakve ozbiljnije radove u oblasti putne ili komunalne infrastrukture u gradu.

“Nastojanje da se nezakonita i diskriminatorska odluka opravda navodnim zloupotrebama u naplati subvencija predstavlja još jedan bedan pokušaj gradske vlasti da odgovornost za sopstvene pogrešne odluke pripiše nekom drugom”, ocenila je DS.

Privatni vrtići i roditelji dece u privatnim vrtićima žrtve su neuspešne, neuke, bahate i zlonamerne gradske vlasti, a ne krivci kako sada ta ista vlast pokušava da ih predstavi.

“Svaljivanje krivice na privatne vrtiće i roditelje sasvim je u skladu s manirima kojim se gradska vlast u Novom Sadu i Srpska napredna stranka služi već četiri godine i od kojih očito ne planira da odustane ni u narednom periodu”, navodi DS.

Autor: FoNet, Beta Čitaj mi