Početna Gradske teme Sve veći broj žalbi protiv Grada Novog Sada zbog skrivanja informacija

Sve veći broj žalbi protiv Grada Novog Sada zbog skrivanja informacija

Cental-Gradska-kuca-1024x684

Čak 53 žalbe podnete su u poslednje dve i po godine protiv Grada Novog Sada i gradskih preduzeća i ustanova Povereniku za informacije od javnog značaja, uglavnom zbog ćutanja o raspolaganju novcem građana i zbog postupanja gradske vlasti. Kako za 021 kažu u kabinetu poverenika Rodoljuba Šabića, 14 žalbi zbog ćutanja gradske vlasti podneto je u 2014. godini, a najviše ih je bilo prošle godine i to 28. Ove godine već je podneto 11 žalbi na uskraćivanje informacija.

Od svih žalbi, 16 je u razmatranju, a 37 je rešeno. Bilo je 10 naloženih mera, od kojih je sedam izvršeno, a tri nisu. Jedna žalba koja je podneta Povereniku je odbijena kao neosnovana, jedna je odbačena i 25 ih je obustavljeno jer su gradski organi naknadno dostavili informacije koje su od njih tražene.

Žalbe koje Povereniku podnose građani ili institucije pravo su svakog pojedinca kojem organ nije dostavio tražene informacije, u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacijama od javnog značaja. Ukoliko Poverenik ne uspe da dođe do informacija opomenom, on će izreći novčanu kaznu, koju praktično plaćaju svi građani – novac se skida sa računa Grada, Pokrajine ili bilo kog drugog organa vlasti/preduzeća.

“Informacije koje su najčešće tražene odnose se na raspolaganje javnim novcem i dobrima i na postupanje gradske vlasti. Do sada je ukupno protiv organa Grada Novog Sada podneto tri predloga za izvršenje, po kojima su dva postupka u toku, a jedan je obustavljen jer je naknadno postupljeno po rešenju Poverenika i informacije su dostavljene”, navode u kabinetu Poverenika za 021.

Međutim, Grad Novi Sad nije jedina institucija na koju su se pojedinci ili druge ustanove žalile Povereniku za informacije od javnog značaja, tj. podnosili predloge za administrativno izvršenje pošto tražene informacije novosadske institucije nisu dostavile. Protiv JKP “Informatika” je podneto pet predloga za administrativno izvršenje, koje je u suštini predlog Povereniku da opomene ili kazni neku ustanovu koja je odbila da zakonski dostavi ono što se od nje traži. Dva postupka su u toku i mogla bi da rezultiraju novčanim kaznama, a tri postupka su obustavljena. U jednom od tih slučajeva je “Informatika” platila kaznu od 20.000 dinara zbog ćutanja, a potom je dostavila tražene podatke.

Protiv Turističke organizacije Novog Sada su u toku dva postupka zbog ćutanja. Jedan postupak se vodio protiv JKP “Stan”, ali je obustavljen pre naplate kazne jer je preduzeće u međuvremenu postupilo po zakonu i dostavilo podatke. Identično je prošao i postupak protiv “Tržnice”.

“Energija Novi Sad”, gubitaško preuzeće sa četiri direktora i nula zaposlenih, kažnjena je čak dva puta. Kako i predviđa zakon, zbog ćutanja je prvo izrečena kazna od 20.000 dinara, koju je preduzeće platilo umesto da dostavi tražene podatke, a potom je Poverenik izrekao kaznu od 180.000 dinara, koja je ipak bila dovoljno visoka da upozori preduzeće da dostavi podatke i izbegne da isprazni kasu.

U toku je i jedan postupak administrativnog izvršenja protiv Novosadske televizije.

Podsetimo, nedavno je Poverenik izašao u javnost s vešću da 11 lokalnih samouprava kriju podatke od Saveta za borbu protiv korupcije i to o broju zaposlenih, nekretninama, subvencijama… Jedan od tih gradova je i Novi Sad. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potom je tražio od Šabića da se izvini Novosađanima, jer je Grad, kako tvrdi, dostavio sve tražene informacije i postupak protiv njega je obustavljen. Međutim, Šabić kaže da “predmet prozivke” Poverenika uopšte nije slučaj o kojem gradonačelnik priča – već potpuno druga informacija koju Grad i dalje nije dostavio, a tiče se broja zaposlenih koji se finansiraju na teret Grada Novog Sada i strukturu budžetskih prihoda i rashoda grada.

“Grad je ignorisao i ovaj zahtev, pa je nakon isteka zakonskog roka Savet podneo žalbu Povereniku. Postupak po toj žalbi je u toku”, naveo je Šabić. Upravo taj slučaj jedan je od dva koja su u toku protiv Grada Novog Sada.

Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications