Početna Gradske teme Teretni saobraćaj ka Novom Sadu izmešten na prugu preko Pančeva

Teretni saobraćaj ka Novom Sadu izmešten na prugu preko Pančeva

Infrastruktura železnica Srbije je 1. februara izmestila kompletan teretni saobraćaj ka Novom Sadu na prugu preko Pančeva, rečeno je u tom preduzeću.

Od 1. februara, kada je obustavljen železnički saobraćaj između Stare Pazove i Novog Sada zbog izgradnje pruge Beograd – Budimpešta, kompletan teretni železnički saobraćaj između Beograda i Novog Sada organizovan je pomoćnim pravcem Pančevo – Orlovat – Rimski Šančevi – Novi Sad, rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije. Inače, zbog ovih radova izmešten je i putnički saobraćaj.

Takođe, teretni vozovi između juga i severa i prema Banatu, u skladu sa izmenama od 1. februara, saobraćaju kroz beogradski tunel “Vračar”. Stanisavljević je naglasio da tunel “Vračar” i stanica “Vukov spomenik” u potpunosti mogu da prihvate sav teretni železnički saobraćaj koji prolazi tim pravcem.

“Železnička stanica Vukov spomenik, kao deo ‘Vračarskog tunela’ je na taj način tek sada u punoj saobraćajnoj funkciji, jer je pre više od dve decenije i bila projektovana za transport putničkih, ali i teretnih železničkih kompozicija”, naveo je Stanisavljević.

Objasnio je da je završena rekonstrukcija pruge Pančevo – Orlovat – Rimski Šančevi – Novi Sad i da na tom pravcu teretne železničke kompozicije sada idu brzinom od 60 km na sat umesto dosadašnjih 30 km na sat.

Stanisavljević podseća da kroz železničku stanicu “Vukov spomenik” i “Vračarski tunel” teretne železničke kompozicije saobraćaju još od 1. jula 2018, kada je obustavljen železnički saobraćaj na dotadašnjoj Glavnoj železničkoj stanici Beograd i na obilaznoj pruzi oko Kalemegdana. Uklonjena je i teretna obilazna pruga koja je išla pored Kalemegdana i kojom su, takođe, saobraćale teretne železničke kompozicije.

Kroz železničku stanicu Vukov spomenik odnosno “Vračarski tunel” svakodnevno prolazi prosečno dvadesetak teretnih vozova. Od tog broja, prosečno dnevno sedam do osam teretnih železničkih vozova kroz tunel “Vračar” i stanicu “Vukov” spomenik transportuje opasne materije. I dok ostale teretne železničke kompozicije kroz tunel “Vračar” mogu saobraćati tokom čitavog dana, železnički transport opasnih materija prolazi kroz stanicu “Vukov spomenik” i kroz “Vračarski tunel” samo u terminu kada je ova stanica zatvorena za putnički saobraćaj.

Međutim, takva organizacija teretnog železničkog saobraćaja nije napravljena iz bezbedonosnih razloga. Teretni vozovi koji transportuju opasne materije kroz “Vukov spomenik” prolaze u navedenom terminu isključivo iz psiholoških razloga, kako ne bi prolazile kroz “Vukov spomenik” dok u stanici ima putničkih vozova i putnika.

Sve teretne železničke kompozicije, uključujući i one sa prevozom opasnih materija, pregledaju se pre ulaska u “Vračarski tunel”.

“Takva organizacija teretnog železničkog saobraćaja primenjuje se i u drugim evropskim gradovima u kojima železnica prolazi kroz tunele na području grada, kao što je slučaj sa stanicom “Vukov spomenik”, a sličan primer imamo u Beču”, rekao je Stanisavljević.

Izvor: Tanjug/021
Foto: Pixabay