Početna Gradske teme Tribina “Šta da radi žrtva nasilja” u Novom Sadu

Tribina “Šta da radi žrtva nasilja” u Novom Sadu

0

Tribina „Šta da radi žrtva nasilja – oblici pomoći i podrške za žrtve“ održana je u okviru međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Studente, kojima je tribina i namenjena, predstavnici vladinog i civilnog sektora edukovali su o problemu porodičnog nasilja.

Šta da radi žrtva nasilja? To je prvo pitanje sa kojim se susreću oni koji nasilje trpe. Najčešće su to žene, a odgovor je sledeći – žrtva treba da prijavi nasilje i veruje institucijama.

“Naša iskustva pokazuju da je došlo do značajnih pomaka u napretku razumevanju i postupanju kada je reč o zaštiti i podršci žrtvama, ali uvek postoje predrasude i streotipi koji boje postupanje pristupanje profesionalaca i upravo je to na čemu treba da radimo. Stalnim edukacijama i osvešćivanjem profesionalaca da su oni ključni za taj momenat kada žena dođe u policijsku ispostavu da prijavi nasilje“, kazala je rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu Nada Padejski Šekerović.

Pored institucija veliku ulogu u lancu pomoći žrtvama porodičnog nasilja ima i nevladin sektor.

“Žene kod nas mogu da dobiju besplatne konsultacije, odnosno radimo sa njima na osnaživanju i na prepoznavanju nasilja i pravimo najbezbedniji plan za izlazak iz situacije nasilja, pored toga kod nas mogu da dobiju individualnu psihološku podršku i neophodne konsultacije i pripremamo ih za odlazak u institucije koje su tu da pruže podršku ženama prilikom prijavljivanja“, napomenula je Ivana Zelić iz organizacije „Iz kruga – Vojvodina“.

Mediji su najčešće jedini kanal komunikacije preko kojih šira javnost dobija informacije o fenomenu porodičnog nasilja. Zbog toga je profesionalno izveštavanje o tim temama izuzetno važno.

“Međutim, najčešće imamo tu drugu stranu medalje da se o ovim temama izveštava prvenstveno senzacionalistički, odnosno da se ne poštuje etički kodeks novinara srbije, a to znači da imamo one greške koje su najdominantnije, od otkrivanja identiteta, okrivljavanje žrtve, opravdavanje nasilnika i tako dalje“, mišljenja je novinarka RTV-a Tamara Srijemac.

Zbog toga je i ova tribina namenjena studentima žurnalistike, ali i studentima prava, psihologije, socijalnog rada, kako bi još u akademskim klupama postali senzibilisani da u daljem radu na pravi način pristupaju tim temama.

Studenti su na tribini mogli da razgovaraju i čuju profesionalne stavove predstavnika policije, tužilaštva, američke ambasade, centra za socijalni rad, medija i nevladinog sektora.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay