Početna Gradske teme U Dunavu u Novom Sadu najviše tragova kafetina i bensedina

U Dunavu u Novom Sadu najviše tragova kafetina i bensedina

0

Stanovnici Srbije najviše se leče kafetinom, antidepresivima i takozvanim beta-blokatorima, odnosno lekovima za visok pritisak, aritmiju i sprečavanje srčanih udara.

Do ovih podataka došlo se na pomalo neuobičajen način – ispitivanjem zagađujućih materija u Dunavu u blizini ispusta kanalizacije u Novom Sadu. Istraživanje je pokazalo da Dunav u tom delu sadrži čak dva miligrama kafetina po litri, a odmah iza njega su bensedini i lekovi za srce i pritisak. Najčešće korišćeni lekovi govore mnogo o zdravlju, ali i o navikama, a u našem slučaju, pre svega, o načinu ishrane i količini stresa, piše “Blic”.

Istraživanje vode u Dunavu rađeno je u okviru međunarodnog projekta “Solušens”, čiji je deo i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, a cilj su zaštita vodnih resursa i ljudskog zdravlja od zagađujućih materija. Novi Sad je posebno zanimljiv za istraživače koji su pročešljani čitav tok Dunava jer je jedan od malobrojnih većih gradova na ovoj reci koji nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Uz to, glavni kanalizacioni ispusti su udaljeni svega 500 metara jedan od drugog, odnosno nisu raspoređeni na više mesta kao, recimo, u Beogradu, koji takođe ispušta otpadne vode direktno u reku.

Vanredna profesorka na Katedri za ekologiju i zaštitu životne sredine PMF-a Dr Ivana Teodorović naglašava da su građani Srbije specifični u Evropi po količini korišćenih beta-blokatora.

– Kafetin može da se prečisti standardnim postrojenjima, ali mi to ne radimo, pa ga imamo mnogo. Antidepresivi već ne mogu tako lako da se izoluju iz vode, ali njih imamo u količinama sličnim kao i u drugim evropskim gradovima. Ali ono po čemu smo specifični u Evropi je velika količina beta-blokatora, odnosno lekova koji se koriste prilikom raznih srčanih oboljenja, ali imaju ulogu i u regulisanju nivoa masti u organizmu – rekla je dr Teodorović za “Blic”.

Doktor Ivan Apro kaže da ga rezultati nisu iznenadili.

– Antidepresive i ne koristimo koliko bi trebalo, koliko imamo depresivnih građana, a kafetin mnogi uzimaju u samolečenju bolova, što opet nije dobro jer bi trebalo da odu lekaru. Borba sa pritiskom posledica je loše ishrane, koja polako postaje naš akutni problem, ali i stresa i odatle nam toliko beta-blokatora – rekao je Apro.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, građani Srbije svake godine popiju dva miliona pakovanja lekova više nego prethodne godine, a sudeći po prethodnoj godini, u kojoj smo popili 80 miliona kutija lekova koji se izdaju na recept, ove godine će biti 82 miliona kutija.

Cilj ispitivanja Dunava bila je analiza toksičnih supstanci u ribi koja nam dolazi na trpezu, kao i promene pod uticajem hormona koji putem kanalizacije dospevaju u reku. Prvi signali nisu ohrabrujući, ali trenutne koncentracije hemijskih supstanci u Dunavu nisu dovoljne da izazovu disbalans ribljeg sveta.

Autor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay