Početna Gradske teme U Novom Sadu naplaćuju čišćenje odžaka i stanarima čije ih zgrade nemaju

U Novom Sadu naplaćuju čišćenje odžaka i stanarima čije ih zgrade nemaju

ThinkstockPhotos-178050855

Zaštitnik građana Novog Sada pokrenuo je postupak zbog naplate dimničarine svim građanima bez obzira da li u njihovim stambenim prostorima ima potrebe za tim uslugama. On je zatražio od JKP “Stan” da napravi listu objekata koji nemaju dimovode.

Cilj je da se sakupe tačni podaci da bi se dimničarske usluge naplaćivale samo građanima koji ih imaju – navodi se u izveštaju zaštitnika.

Novosađani uslugu dimničarine plaćaju dinar po kvadratnom metru stana ili kuće, računajući i balkone.

Odžak, naravno, nemamo, jer živimo u zgradi koja se greje preko ‘Toplane’. Jedan sam od prvih koji je ustao da se žali protiv ovog nameta još 2013. Razumeo bih da moram da plaćam, ako neko zaista dođe s vremena na vreme da očisti ventilaciju, ali se to ne dešava – kaže Novosađanin Miroljub Rakić.

U službi JKP “Stan” ima svega 28 dimničara, koji bi trebalo da održavaju odžake u 250.000 domaćinstava. Službenici kažu da spisak još nije završen jer takva evidencija nikada ranije nije postojala.

Zaštitnik građana je tražio da JKP ‘Stan’ izvrši Odluku Grada Novog Sada u vezi sa izradom katastra dimnjaka u kojoj nije dat precizan rok, već je naloženo našem preduzeću da se taj posao obavi – kažu iz “Stana”.

U ovom preduzeću nezvanično saznajemo da je ipak moguće osloboditi se plaćanja dimnačirine i da je to urađeno u oko 50 slučajeva. Gađani koji nemaju dimovode trebaju da pozovu službu “Stana”, koja šalje komisiju da potvrdi stanje na terenu i prosleđuje podatke “Informatici”, koja ih oslobađa od plaćanja.

Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu potrošača “Prosperitet” kaže da u Novom Sadu ima malo odžačara i pitanje je koliko bi njima, ne dana, već godina trebalo da obiđu sve objekte.

Dobili smo više od 300 žalbi za plaćanje odžačarine, ali niko nije oslobođen – kaže Ćirilović.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija – Guliver / Thinkstock