Početna Gradske teme U Novom Sadu putevi uglavnom prohodni, trotoari zaleđeni

U Novom Sadu putevi uglavnom prohodni, trotoari zaleđeni

0

Novosadske saobraćajnice prvog prioriteta i deo drugog prioriteta su potpuno prohodne, ali ekipe Zimske službe JKP “Put” trenutno stoje jer zbog velikog minusa so ne može da deluje.

Kako navode u Zimskoj službi, saobraćaj se svuda odvija usporeno, nešto je usporeniji na sremskoj strani grada, na padinama Fruške gore, ali nema podataka o zastojima. Za sada je najkritičnije na trotoarima jer pešaci nailaze na neočišćen sneg i led pa je potreban oprez i odgovarajuća obuća. Podsetimo, za čišćenje trotoara zaduženi su građani koji bi trebalo da očiste ispred svojih objekata. Za one koji ne budu ispoštovali ovu odluku, predviđene su kazne i do 50 hiljada dinara.

Šef Zimske sužbe Puta Gojko Etinski navodi da je u Novom Sadu zaleđeno tamo gde se uopšte ne radi, a to su trotoari i gde se pešaci kreću, kao i ulice u koje se ne čiste i u koje ne zalazi Zimska služba.

“U ulicama koje mi održavamo saobraćaj se odvija nesmetano i bez zastoja. Sinoć se radilo, jutros smo posuli so na sve saobraćajnice prvog prioriteta i deo drugog prioriteta, posebno na Fruškoj gori gde je najkritičnije. Sve ostale saobraćajnice danas ne možemo da radimo jer je ovo izuzetno jak mraz, ali čim popusti odmah ćemo se aktivirati”, navodi Etinski.

On je ispričao i da će hitne ekipe nastaviti da se odazivaju na pozive ako negde dođe do toga da vozila ne mogu da prođu, odnosno da je potrebno da se omogući prolaz Hitnoj pomoći i drugim službama.

Novosadski gradski prevoz se odvija redovno, dok na prigradskim linijama ima otkazanih polazaka i to na onima koje vode ka Grabovu i Svilošu na sremskoj strani grada, i Lisu kod Čeneja na bačkoj strani grada.

Portparolka GSP-a Snežana Jaković navodi za 021 da se ne očekuju problemi u prevozu, ali da mole građane za razumevanje zbog eventualnih kašnjenja.

“Zbog vremenskih neprilika saobraćaj je usporen i otežan. Ima manjih odstupanja od reda vožnje, ali nema planskih otkazanih polazaka osim za Grabovo, Sviloš i Lis. Autobusi idu redovno do Popovice i drugih naselja na sremskoj strani grada”, kaže Jaković.

Na ulicama grada nalazi se 150 radnika Gradskog zelenila sa 30 mašina. Portparol ovog preduzeća Ivan Nožinić za 021.rs kaže da su radnici podeljeni u dve grupe, jedna koja obavlja poslove Zimske službe, dok druga uklanja polomljeno granje.

Radnici čiste sneg i led sa autobuskih stajališta i prilazima mostovima, staze u parkovima i oko njih, desetak gradskih trgova, Petrovaradinsku tvrđavu, pojedine pešačke staze u centru, i drugo. Ostali rade na ukalanjanju polomljenih grana, a “Zelenilo” je samo tokom vikenda imalo 150 ovih intervencija.

U Hitnoj pomoći navode da nemaju povećani broj poziva i da njihove ekipe svuda stižu bez problema. Građanima se savetuje da se oblače u skladu sa vremenskim prilikama, a da građani, naročito stariji, ne izlaze napolje ako ne moraju, zbog leda na ulicama koji može dovesti do neželjenih padova i preloma.

Meteorolozi su za danas najavili tmurno i hladno vreme u minusu, ali bez padavina. Nove snežne padavine moguće su sutra.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay