Početna Gradske teme U ponedeljak se obeležava 75 godina od Novosadske racije

U ponedeljak se obeležava 75 godina od Novosadske racije

kej_zrtava_ravije_spomenik_zrtvama_racije_januar_2017_led

Povodom 75 godina od Novosadske racije, u ponedeljak, 23. januara, kod Spomenika žrtvama racije na Keju biće organizovan pomen.

U pomenu nastradalima učestvovaće patrijarh Irinej i drugi episkopi SPC-a i sveštenici.

Na sajtu Eparhije Bačke se navodi i da će u ime Jevrejske zajednice Srbije molitveni pomen održati vrhovni rabin Srbije Isak Asiel. Najavljeno je i da će istog dana u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu biti održana Svečana akademija “Deca besmrtnosti”.

Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942. godine u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke masovno ubijano lokalno stanovništvo, pretežno Srbi i Jevreji. Tokom tri dana u Novom Sadu je ubijeno preko 1.200 građana, uglavnom Jevreja, a među žrtvama je bilo i Srba, Roma i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.

Nakon rata odgovorni za ovaj zločin su uhvaćeni, i po završetku suđenja u Novom Sadu većina je osuđena na smrt. Ipak, neki niži oficiri žandarmerije i vojske uspeli su da se izvuku, poput Šandora Kepira koji je pre nekoliko godina, posle višegodišnjeg pritiska, izveden pred sud u Budimpešti, ali je oslobođen nakon čega je vrlo brzo i umro.

Izvor: 021