Početna Gradske teme U prvoj polovini 2016. godine počinje izgradnja Fruškogorskog koridora

U prvoj polovini 2016. godine počinje izgradnja Fruškogorskog koridora

auto_put_novi_sad_ruma

Danas je potpisan ugovor o prenosu sredstava za sufinansiranje idejnog projekta za izgradnju Fruškogorskog koridora. Ugovor o prenosu sredstava između Uprave za kapitalna ulaganja APV i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predviđa prenos 76,8 miliona dinara Ministarstvu za sufinansiranje izrade idejnog projekta za tri deonice brze saobraćajnice I b reda Novi Sad-Ruma.

Stav Vlade i Ministarstva je da je Fruškogorski koridor projekat od velikog značaja za građane Vojvodine i Srbije. Izgradnja Fruškogorskog koridora omogućiće rasterećenje saobraćaja u gradskom jezgru Novog Sada, spajanje industrijskih zona i bolje povezivanje Srema i Mačve sa Banatom. U perspektivi, ovaj putni pravac treba da omogući povezivanje Koridora 10 i Koridora 4 i stvaranje najkraće veze između Bosne i Rumunije.

Javna nabavka za izradu Idejnog projekta za tri deonice ukupne dužine 37,18 kilometara biće raspisana najkasnije do 19. juna. Ukupna vrednost javne nabavke je 153,8 miliona dinara, od čega je u republičkom budžetu za te svrhe obezbeđeno 77 miliona dinara. Zaključivanje ugovora sa najboljim ponuđačem očekuje se najkasnije sredinom septembra, a do kraja godine trebalo bi da bude završen idejni projekat za najmanje jednu deonicu, što će omogućiti da se krene sukcesivno u gradnju deonica već u prvoj polovini sledeće godine. Paralelno sa izradom Idejnog projekta radiće se ekonomske analize, kako bi se pronašlo najbolje rešenje za finansiranje gradnje.

Autor i foto: 021.rs