Početna Gradske teme U školama najviše krađa mobilnih telefona: Novosadski đaci sigurniji uz “Školarac”

U školama najviše krađa mobilnih telefona: Novosadski đaci sigurniji uz “Školarac”

0

smartphone-569076_1280Bezbednost đaka u osnovnim i srednjim školama u Južnobačkom okrugu već drugu godinu zaredom je na visokom nivou, kažu u Policijskoj upravi Novi Sad. Prema njihovim podacima, u prvom polugodištu, u obrazovnim ustanovama i u njihovoj blizini, nije bilo težih krivičnih dela.

Registrovano je, ističu, jedno razbojništvo nad učenikom, ali je uspešno rasvetljeno. Pored toga, u prvom polugodištu rešeno je i 30 drugih krivičnih dela, što predstavlja značajan procenat. U strukturi krivičnih dela preovlađuju krađe, teške krađe i uništenje i oštećenje tuđih stvari.

Većoj bezbednosti učenika doprinosi i akcija “Školarac”, koja se od juna 2014. godine neprestano sprovodi. U okviru te akcije je, prema rečima Dejana Drobnjaka, oficira za rad policije u lokalnoj zajednici i člana Korodinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, sprečena distribucija 49 grama heroina. Droga je pronađena u blizini jedne novosadske osnovne škole, a njeni vlasnici nisu bili učenici.

U okviru ove akcije usmerene ka većoj bezbednosti na području škola zaplenjeno je više od 400 grama marihuane, 119 raznih tableta, četiri komada hladnog oružja, dok je otkriveno 12 osoba za kojima se tragalo. Uz to, provereno je 3.129 osoba – predočio je Drobnjak rezultate akcije “Školarac”.

Interesantno je to što se najveći broj krađa dogodio u srednjim školama, i to za vreme odmora, a ukradeni su mobilni telefoni. Kada je o prekršajima reč, registrovano ih je za šest odsto manje. Nije zanemarljiva ni činjenica da je sprečena i jedna tuča zakazana preko društvenih mreža.

Prema rečima Biljane Kukić Grujić, člana Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, u porastu je elektronsko nasilje. U prvom polugodištu u okviru projekta “Bezbedno detinjstvo” održano je 446 predavanja o vršnjačkom nasilju, alkoholu, drogama i bezbenosti u saobraćaju, a prisustvovalo im je 9.011 đaka petog razreda.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija / Pixabay.com