Početna Gradske teme U subotu organizovan sistematski pregled za osobe sa invaliditetom

U subotu organizovan sistematski pregled za osobe sa invaliditetom

kuca zdravlja1

U okviru projekta “Naša i Vaša kuća zdravlja” povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, prisutnima se obratio Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat, koji je najavio da će u subotu, 5. decembra biti organizovan sveobuhvatni sistematski pregled osoba sa invaliditetom.

Različitim akcijama trudimo se da pružimo visok nivo zdravstvene zaštite svim kategorijama stanovništva. Iako osobe sa invaliditetom imaju priliku da redovnim putem kontrolišu svoje zdravlje i da se leče, nakon ove akcije videćemo da li je potrebno da sistematske preglede organizujemo i češće, kako bismo im što više olakšali dostupnost primarne zdravstvene zaštite“, rekao je prof. dr Zoltan Horvat i najavio da će od ponedeljka u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata biti dostupan specijalan sto za ginekološke preglede namenjen studentkinjama sa invaliditetom Univerziteta u Novom Sadu.

U subotu, 5. decembra, Dom zdravlja će otvoriti vrata na objektu “Liman” samo za osobe sa invaliditetom, od 8 do 14 časova. Oni će tada moći da provere svoje zdravlje, da se pregledaju i dobiju savet od lekara opšte prakse, ginekologa, interniste, oftamologa, otorinolaringologa, fizijatra, lekara sportske medicine, neuropsihijatra, dermatovenerologa, radiologa i stomatologa. Pregledi su organizovani u saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom sa teritorije Novog Sada. Planira se obuhvat od 120 do 150 osoba starijih od 18 godina koji će se primati na pregled bez obzira na status osiguranja. Stručni saradnik za unapređenje kvaliteta, projekte, strateška pitanja i razvoj u Domu zdravlja dr Nina Smiljanić istakla je da je ova akcija naišla na veliku zainteresovanost i odziv organizacija i udruženja.

Dom zdravlja ‘Novi Sad’ u svom svakodnevnom radu prepoznaje važnost u pružanju sveobuhvatne i dostupne zdravstvene zaštite prema pomenutoj vulnerabilnoj grupi naših građana i pacijenata. Pri ulasku u ambulante su napravljene pristupne rampe za osobe u kolicima, pokretna, klizna, ulazna vrata u objekte, table za slabovide radi lakše orijentacije u ambulanti, zakazivanje pregleda za gluvoneme putem poruka i elektronske pošte, kao i svi hidraulični, ginekološki stolovi, prilagođeni ženama sa invaliditetom. Obeležavanjem Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, želimo skrenuti pažnju javnosti u smislu senzibilizacije društva na probleme u kojima se nalaze osobe sa invaliditetom. Takođe želimo skrenuti i pažnju osoba sa invaliditetom na našu ustanovu koja im je partner u ostvarivanju jednog od osnovnih prava čoveka – prava na zdravlje i zdravstvenu zaštitu“, rekla je dr Nina Smiljanić.

Autor: NsHronika.rs