Početna Gradske teme ULICA HORORA: Razbojništva, lopovluk i drogiranje pred decom usred bela dana!

ULICA HORORA: Razbojništva, lopovluk i drogiranje pred decom usred bela dana!

Ulica Mikole Kočiša u Novom Sadu najgore je mesto za život u Srbiji. Ona je mesto za okupljanje narkomanskih zavisnika i dilera droge. Razbojništva i pljačke su uobičajena pojava, a zelene površine prepune su špriceva i igala, zbog čega roditelji ne puštaju decu napolje.

Stanari ove ulice, ali i Drinske, Ledinačke i okolnih ulica, od kada se Metadonski centar preselio u Mikole Kočiša, ne mogu normalno da žive.

Kako kažu, razumeju da ljudima treba pružiti pomoć, nisu protiv te ustanove, ali razbojništva, lopovluk i drogiranje na ulici usred bela dana prevršilo je svaku meru. Kažu, ugroženi su im životi.

Ove godine kuću su mi obili dva puta i ukrali 9.000 dinara. Evo, sad pre nego što ste došli, dvojica su se drogirala ispred moje kuće, a unutra su mi deca. Ulica je puna zelenila i zaraslih površina u koje više ne može da se kroči jer se tamo najčešće drogiraju i savršeni su za skrivanje. Svaki dan njih tu ima na desetine, obračunavaju se, svađaju i tuku od rane zore. Dolaze, naravno, i dileri. Kad zovemo policiju, brzo se razbeže jer je sve okolo zapušteno – kaže za beogradske medije B. S, žitelj iz Ulice Mikole Kočiša.

Ulica u kojoj se nalazi Metadonski centar stvarno izgleda kao scena za neki horor ili kriminalistički film.

 

Zarasla je, puna špriceva i igala, gotovo bez javne rasvete. Problem je i što deca na putu do škole moraju da prođu pored centra, a roditelji se boje da se ne zaraze nekom bolešću od razbacanih igala, ali i da ih neko ne napadne.

Mnogi ovde uopšte ne dolaze na terapiju nego znaju da ovde mogu da pronađu drogu, a većina, naravno, i pije. Deca prolaze, a oni se ubadaju u vene, užas! Iako centar radi od 7 do 11 sati, zavisnici po ulici bauljaju čitav dan. Ulaze u dvorišta, na terase, nekoliko kuća je obijeno poslednjih meseci. Kad ih čovek pogleda, shvati da su mnogi neuračunljivi, pa se sklanjamo – kaže stanarka ulice koja je htela da ostane anonimna.

 

Kako dodaje, pre neki dan svedočila je sceni u kojoj se potpuno go zavisnik bode u venu nekoliko metara ispred centra.

U Kliničkom centru Vojvodine kažu da je Metadonski centar izmešten sa ulaza u krug bolnice – “na primereniju lokaciju”, s video-nadzorom jer je tako doktorima i sestrama olakšana kontrola. Kako dodaju, problem će biti rešen kada se kompletno urede zgrada i njena okolina, što je JKP “Lisje” već započelo čišćenjem otpada.

Taj prostor je raščišćen i sada ga treba ograditi i urediti. Postaviti klupe, rasvetu, pa da to bude jedno pristojno mesto gde će ti mladi ljudi sačekati da dobiju terapiju – rekao je prof. dr Petar Slankamenac, v. d. direktora Kliničkog centra Vojvodine.

 

STANARI TRAŽE IZMEŠTANJE

U Policijskoj upravi Novi Sad kažu da patrola svakodnevno boravi nekoliko sati u toj ulici. Bilo je nekoliko razbojništava i uhvaćeni su zavisnici s drogom, ali problem je što stanari na početku nisu prijavljivali krađe.

Stanari Ulice Mikole Kočiša i okoline, njih 130, potpisali su peticiju koju su poslali na adresu Grada Novog Sada gde zahtevaju da se centar izmesti odavde jer to vide kao jedino rešenje.

 

Izvor: telegraf

foto: ilustracija/pixabay.com