Početna Gradske teme “Ulica nije dom”: Kampanja zagovaranja prava dece uključene u život i/ili rad...

“Ulica nije dom”: Kampanja zagovaranja prava dece uključene u život i/ili rad na ulici

Fotografija2

Danas, na dan kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1989. godine usvojila Konvenciju o pravima deteta, a koju je Republika Srbija prigrlila i ratifikovala, Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz Novog Sada podseća svoje sugrađane da najbolji interes svakog deteta mora biti prioritet kada je o našem društvenom delovanju reč, te da biti dete ulice nikako ne znači imati ulicu za dom.

Hiljade dece u našoj regiji uključeno je u život i rad na ulici, a iako ih svakodnevno možemo videti, iako nas neretko povuku za rukav i zatraže novac ili pomoć, ili nas pak u prolazu okrznu tužnim pogledom, oni su za odgovorne institucije i društvo u celini zapravo nevidljivi.

Više od 400 mališana, ali i njihovih nešto starijih drugara koji žive u neformalnim i nehigijenskim naseljima u Novom Sadu, konstantno su izložena opasnostima koje život na bankinama i u društvenoj senci nosi, različitim vidovima vršnjačkog nasilja, kao i verbalnom i fizičkom nasilju od strane pojedinaca i zajednice koja ih ne prihvata.

15036249_1796970440569440_2995776062385062531_n

U saradnji sa međunarodnom nevladinom organizacijom “Save the children” za severozapadni Balkan, EHO je 9. novembra započela kampanju zagovaranja prava dece uključene u život i/ili rad na ulici, sa ciljem podizanja svesti lokalne zajednice o postojanju dece koja usled veoma niskih egzistencijalnih usluga borave na ulicama grada Novog Sada, preskaču detinjstvo i neretko postaju žrtve zlostavljanja, zanemarivanja i zloupotrebe, ali i trgovine ljudima.

Imajući u vidu da ovakav poduhvat ima veliki značaj za Grad Novi Sad kao i sve njegove građane, prijatelji kampanje biće nekoliko ugostiteljskih objekata koji su podržali ovaj projekat – “Gusan”, “Bezec”, “Gerila”, “The Pub”, “PUBeraj”, “Lazino Tele” i “London”, a u kojima će biti istaknuti baloni sa ključnom porukom “Ulica nije dom”, mnoštvo promotivnog materijala, kao i flajeri koji će gostima lokala omogućiti da dođu do više informacija o kampanji i o razlozima zašto svako dete ima pravo da živi u svetu bez predrasuda i nasilja.

– Fenomen dece ulice predstavlja produkt društva u celini, a ne odraz kulture i tradicije jednog naroda, odnosno etničke pripadnost – objašnjavaju organizatori kampanje, i ističu da pomenuti projekat predstavlja deo regionalne informativne kampanje koja se realizuje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji, a koju sprovode članice Regionalne mreže jugoistočne Evrope za decu uključenu u život i/ili rad na ulici uz podršku organizacije “Save the Children”.

15095692_1796173380649146_5546378333260803211_n

Tokom današnjeg dana volonteri EHO, koji su ujedno i terenski saradnici na projektu “Terenski rad sa decom uključenom u život i/ili rad na ulici”, u okviru kog se mališanima pruža mogućnost da zadovolje osnovne potrebe za hranom, vodom, garderobom, toplom i suvom obućom, školskim priborom, psihosocijalnom podrškom, i da dođu do usluga socijalne, zdravstvene, obrazovne i druge zaštite koje su im iz određenih razloga teško dostupne, deliće flajere prolaznicima na ulicama grada Novog Sada i biće spremni da odgovore na njihova eventualna pitanja – šta to i zbog čega rade.

Autor: NsHronika
Foto: EHO