Početna Gradske teme Upis u vrtiće: Na listi čekanja ostalo 3.328 mališana

Upis u vrtiće: Na listi čekanja ostalo 3.328 mališana

Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo” primila je do 9. maja 4.370 zahteva za upis dece u vrtiće, primljeno je 1.042 mališana, a 3.328 je ostalo na listi čekanja, kaže za “Dnevnik” koordinatorka Službe za upis, ispis i premeštaj Ružica Svorcan.

Kako je navela, na raspolaganju su bila 724 mesta u jaslicama, 254 u celodnevnom boravku i 583 u poludnevnom.

Rezultati konkursa ne odskaču mnogo od prošlogodišnjih, kad je primljeno 1.050 od 4.436 dece, nakon čega je na listi ostalo njih 3.386, zaključuje Svorcan.

Roditelji su i ove godine pri apliciranju često pravili grešku, navodeći u prijavi vrtić u kojem, po konkursu, nije bilo raspisanih slobodnih mesta, te je odbijenice dobilo 1.435 dece. Zbog nenapunjenih šest meseci starosti, mesta u jaslicama nema za 21 bebu, dok su 1.872 mališana po bodovima pretekli ostali. Prebukiranost predškolskih ustanova najviše pogađa delove grada kao što su centar, okolina Železničke stanice, Detelinara i Novo naselje. Hoće li se liste proširivati 20 odsto, kao i dosad, nije poznato, i to pitanje će se tek razmatrati, budući da svi vrtići nemaju uslova za to.

Kako kaže Ružica Svorcan, mogućnost da prijave predaju elektronskim putem te tako izbegnu čekanje u redovima i plaćanje taksi, iskoristili su roditelji 1.544 mališana. Na taj način je maksimalno pojednostavljen upis u vrtiće, a u isto vreme onemogućena eventualna zloupotreba pomoću falsifikovane dokumentacije, čega je bilo u prošlosti.

Zakonski zastupnici primljene dece dužni su da do 17. jula dođu u upravu “Radosnog detinjstva” u Ulici Pavla Simića 9 da bi potvrdili upis i potpisali ugovor, za šta je potrebna potvrda Doma zdravlja na obrascu broj 1, kao i potvrda da je dete vakcinisano. Zahtevi za besplatan boravak, na koji imaju pravo deca sa smetnjama u razvoju, deca bez roditeljskog staranja, ona koja primaju dečji dodatak ili socijalnu pomoć, kao i treće i svako naredno dete, podnose se u avgustu. Trenutno je 4.525 mališana oslobođeno plaćanja.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay