Početna Gradske teme Uskoro kontrole inspekcije rada: Poslodavcima rok do 10. avgusta da donesu plan...

Uskoro kontrole inspekcije rada: Poslodavcima rok do 10. avgusta da donesu plan primena mera

Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do 10. avgusta donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i širenja Covida-19, a inspektori rada će potom kontrolisati firme, ali i tamo gde je potrebno savetovati i pomagati da se tome prilagode, kažu u Inspektoratu za rad.

Pravilnik, koji je stupio na snagu 11. jula, primenjuje se na svim radnim mestima u radnoj okolini u kojoj se obavlja rad, izuzev rada na terenu i rada od kuće.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović ukazuje da postoje situacije u kojima firme koriste agencije da im urade akt procene rizika i dodaje da to zaista nije neophodno, budući da taj posao nije komplikovan.

“Nema potrebe da se izdvajaju dodatna sredstva i plaćaju agencije, svi poslodavci na osnovu pravilnika Ministarstva rada i plana preventivnih mera koje su objavljene na sajtu imaju formu i potrebno je samo da to prilagode svojim aktivnostima”, kaže Đurović za Tanjug.

Dodaje da plan može da spovede lice koje je u firmi zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu, a ukoliko ga nema u firmi, to može da učini bilo ko od radnika ko je upoznat sa temom i za to mu neće biti potrebno više od sat ili dva vremena.

Ističe da su u planu, odnosno tabeli navedene mere koje su poslodavci dužni da poštuju.

Inspekcija rada će kontrolisati poslodavce, a u cilju zaštite zdravlja ljudskih života, kaže Đurović i dodaje da cilj nije samo kažnjavanje i represivne mere već da se pruži pomoć i savetodavna podrška poslodavcima da što pre počnu sa primenom mera iz plana a u cilju zaštite zdravlja i sprečavanja pojave i širenja virusa.

“U situacijama u kojima je značajno ugrožena bezbednost ljudi, inspekcija će reagovati” kaže sagovornik Tanjuga.

Đurović dodaje da su se tokom vanrednog stanja poslodavci uglavnom pridržavali mera i poštovali ih ali da je bilo i onih koji nisu davali takav primer.

“Gde god naiđemo na propuste ukazujemo poslodavcu da mora da poštuje mere, a ako su primeri drastičniji i svojim postupcima ugrožavaju zaposlene, podnosimo zahteve za prekršajne prijave iili rešenja o zabrani rada”, dodaje Đurović.

Tokom vanrednog stanja inspektori su podneli 78 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i nekoliko rešenja o zabrani rada.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay