Početna Gradske teme Ustavni sud: Zakonito uvođenje dimničarine u Novom Sadu

Ustavni sud: Zakonito uvođenje dimničarine u Novom Sadu

0

odzacari1

Ustavni sud Srbije odbacio je inicijativu Srpske radikalne stranke o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o dimničarskim uslugama na prostoru grada Novog Sada.

Ova stranka je navela da izražavaju ogorčenje i zabrinutost zbog skandalozne odluke Ustavnog suda.

Nakon dve godine ćutanja Ustavnog suda juče je stiglo šturo i nemušto obrazloženje u kojem nas ovaj republički organ obaveštava da se odredbe Ustava i zakona na koje se Srpska radikalna stranka poziva ne mogu dovesti u ustavno-pravnu vezu sa osporenim opštim aktom, tako da zbog toga Ustavni sud odbacuje ovu inicijativu kao neosnovanu“, navodi predsednik novosadskih radikala Đurađ Jakšić.

Podsetimo, SRS je pre skoro dve godine, odmah nakon donošenja odluke u Skupštini grada podneo Ustavnom sudu inicijativu da se oceni ustavnost i zakonitost odluke kojom je Novosađanima nametnuto da plaćaju dimničarske usluge preko računa objedinjene naplate. Jakšić kaže da su i dalje mišljenja da je Odluka o dimničarskim uslugama protivna javnom poretku, dobrim poslovnim običajima i moralnim normama i u krajnjoj liniji je nepravedna i pljačkaška, s obzirom da se ovom Odlukom svi građani Novog Sada obavezuju da plaćaju uslugu za kojom nemaju potrebu i koja im se neće pružiti od strane JKP.

Na teritoriji Grada Novog Sada od gotovo 155.000 stambenih jedinica na sistem daljinskog grejanja JKP ‘Novosadske toplane’ priključeno je 93.957 stambenih i 7.921 poslovnih potrošača, a između 20.000 i 25.000 stambenih i poslovnih potrošača koristi prirodni gas i struju za zagrevanje prostora. Dakle, više od 4/5 stambenih i poslovnih potrošača na teritoriji Grada nema potrebu za korišćenjem dimnjaka, ni za uslugom dimničara, te je potpuno iluzorno da se njima naplaćuje dimničarina“, naveo je Jakšić.

On je dodao da je Ustavni sud ovom odlukom postao saučesnik aktuelne vlasti u Novom Sadu u, kako kaže, “bezočnom pljačkanju i otimačini od Novosađana koja traje već pune dve godine”.

Ustavni sud još jednom je potvrdio da se u radu ne rukovodi najvišim pravnim aktom, Ustavom Republike Srbije, da se u donošenju odluka ne vodi pravom i pravdom, već da su vrlo često njegove odluke politički motivisane i u skladu sa potrebama i interesima režima“, naveo je Jakšić.

Podsetimo, “odžačarina” je uvedena za sve i prvi put se pojavila na avgustovskim računima 2013. godine. Novosađani je plaćaju dinar po kvadratnom prostoru stana, a uslugu vrši JKP “Stan”. Za ove dve godine, mali broj Novosađana može da posvedoči da su zaista nešto i dobili kao kontra-uslugu za ono što plaćaju, a dimničare Stana, preduzeća kojem preti gašenje i stečaj, skoro niko nije video na ulici.

Autor i foto: 021.rs