Početna Gradske teme Veće kazne za građane koji prljaju grad i vlasnike kućnih ljubimaca

Veće kazne za građane koji prljaju grad i vlasnike kućnih ljubimaca

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da će do kraja juna, ukoliko sve bude spremno, biti pripremljena nova odluka o višim novčanim kaznama, koje se, pre svega, odnose na čistoću grada.

Vučević je rekao da će se veće kazne pre svega odnositi na građane koji prave divlje deponije i prljaju javne površine, što ne znači da će odgovornost biti skinuta sa “Čistoće” i komunalne policije i inspekcije.

– Moramo doneti odluku o daleko strožim sankcijama za komunalno uređenje grada, odnosno javnu higijenu. Moraju biti drakonske kazne za onog ko baca smeće gde mu nije mesto, za one koji bacaju otpad gde god stignu, za one koji prave deponije. Mi svaki dan uklanjamo divlje deponije, a one niču opet, kao prečurke posle kiše i to je jedna konstantna borba, gde Grad troši enormna sredstva i resurse. Svako ostavi šut i građevinski otpad gde stigne, bez ikavih ili nedovoljnih sankcija. Moraju biti strože kazne i za vlasnike kućnih ljubimaca, koji za njima ne sklanjaju ono šta ostavljaju na javnim površinama – naveo je Vučević.

On je dodao i da “nijedan grad na svetu ne može da bude čist, ako svi bacaju smeće svuda”, a da to ne znači da “Čistoća” ne treba i ne može da radi bolje, i da će “Grad još urednije da radi na uklanjanju deponija”.

Predstavnici opozicione DS, SRS i DJB su naveli da je teško da prokomentarišu ovu najavu i da bi bilo dobro da su videli bar nacrt odluke, ali da sumnjaju da će to pomoći da grad bude čistiji. Istakli su da povećanje kazni i zavlačenje ruke u džep građana nije rešenje za nerad gradskih službi.

Izvor: 021.rs
Foto: Pexels