Početna Gradske teme Velika etnička distanca među mladima i u Novom Sadu

Velika etnička distanca među mladima i u Novom Sadu

0

Velika je etnička distanca među učenicima različite nacionalnosti u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije iz Beograda “Istraživački centar za odbranu i bezbednost”.

Istraživanjem “Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu”, koje je podržalo Ministarstvo prosvete, bilo je obuhvaćeno 900 učenika osnovnih i srednjih škola.

– Najveća distanca je prema Romima i Albancima, a takođe je prisutna i distanca albanske dece prema svim ostalim nacionalnostima. Đaci su u većini slučajeva odgovarali da ne žele da se druže s Romima i Albancima, niti da ostvaruju bliže emotivne veze s njima. Ovo ukazuje na duboke podele koje postoje u školskom periodu, što je nedopustivo, ako mislimo da gradimo složno i demokratsko društvo u budućnosti – navodi se u analizi istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da je čak 51 odsto đaka bilo nasilno verbalno, fizički ili drugačije, da je sedam odsto đaka izjavilo da poseduje hladno oružje, a 12 odsto da želi da ga nabavi.

Nekoga je udarilo 17 odsto ispitanika, pet odsto je bilo nasilno i prema nastavnicima, a 14 odsto je reklo da ih ponekad uznemiravaju druga deca u školi ili u slobodno vreme.

Svega 35 odsto je navelo da ima poverenja u policiju, a čak 13 odsto je izjavilo da podržava teroriste u nekim situacijama.

Takođe, zabrinjavajući je podatak da je 17 odsto učenika izjavilo da mrzi homoseksualne osobe, navodi se u zaključku istraživanja.

– Ovo su rezultati koji upozoravaju i resorna ministarstva i roditelje i ovim putem izražavamo iskrenu zarinutost zbog dobijenih rezultata – navode analitičari.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay