Početna Gradske teme Veljko Krstonošić: Gradonačelnik Novog Sada mora biti čovek širokih vidika spreman da...

Veljko Krstonošić: Gradonačelnik Novog Sada mora biti čovek širokih vidika spreman da razume ljude oko sebe i njihove potrebe

veljko krstonosic

Rezultati ovogodišnje “izborne utakmice” biće poznati u nedelju, a jedan od aktera je i dr Veljko Krstonošić, nosilac liste Demokratske stranke u Novom Sadu, koji pretenduje na mesto prvog čoveka Grada. Ukoliko mu se ukaže prilika da postane gradonačelnik Srpske Atine ovaj tridesetsosmogodišnji Novosađanin ima jasnu viziju i cilj koji je potrebno dostići kako bi život njegovih sugrađana u nadolazećim godinama bio lakši i lepši.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Novi Sad danas nije dovoljno dobro mesto za život i to svi vidimo i osećamo. Dugačak je spisak razloga zbog kojih je to tako, a na prvom mestu su oni koji sada vode naš grad. Reč je o izrazito neuspešnoj i nestručnoj vlasti koja nije kreirala i u potpunosti realizovala nijedan ozbiljan razvojni projekat. Život u našem gradu je danas skuplji, a životni standard niži nego pre četiri godine. I nikad više ljudi nije bilo bez posla. Nikad nije bilo više nasilja, a manje pravne sigurnosti i mira. Odlazeća gradska vlast nijedan nasleđen problem nije rešila, ali je zato stvorila nove koje će morati da rešavaju oni koji dođu posle njih. Srpska napredna stranka i njeni politički sateliti iz gradske vlasti svoj četvorogdišnji mandat su, zapravo, potrošili na samoreklamerstvo i veličanje svojih nepostojećih uspeha, a za sve neuspehe i probleme “dežurni krivac” bila im je Demokratska stranka. Kao da je Demokratska stranka na vlasti, a oni u opoziciji!? Upravo po toj, zaista, neviđenoj propagandi, manipulacijama i pritiscima na sve koji misle svojom glavom, ostaće i zapamćeni. Malo šta dobro će ostati iza njih.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Nova gradska vlast treba već prvog dana da se jasno i nedvosmisleno odrekne partijskog modela upravljanja gradom koji je uspostavljen posle prvih višestranačkih izbora za lokalnu vlast 1992. godine i u čijem “usavršavanju” su učestvovale sve stranke, uključujući i našu, jer su sve stranke u međuvremenu imale priliku da učestvuju u upravljanju Novim Sadom. U tome je i danas suštinska razlika između Demokratske stranke i Srpske napredne stranke. Demokratska stranka duboko je svesna grešaka koje u dužem nizu godina prave sve naše lokalne uprave i zna kako stvari treba da se menjaju, a i iskreno želi da menja. S druge strane, sadašnja gradska vlast niti uviđa svoje greške, niti zna kako da ih otkloni, niti uopšte hoće da ih otkloni. Srušena zgrada predratne Komunalne banke i čitav taj kvart kod Glavne pošte, slika su i prilika šta i kako radi odlazeća gradska vlast.
Spremni smo i da obećamo kako će vlast koju predvodi Demokratska stranka uraditi sve ono što je mogla i sadašnja, samo da je znala i htela: formiraćemo gradsku bolnicu, napraviti novi most preko Dunava, izgraditi prečistač otpadnih voda, smanjiti broj gradskih uprava i tako gradsku administraciju učiniti efikasnijom i uraditi sve ono ostalo što stoji u našem programu. To, naravno, neće biti lako, ali mi znamo kako to može da se uradi, a znamo i s kim.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Budući da sam kandidat Demokratske stranke za gradonačelnika Novog Sada, jasno je da bi bilo suviše pretenciozno da o sebi govorim kao o “idealnom gradonačelniku”. Verujem, međutim, da znam koje osobine treba da krase gradonačelnika Novog Sada. Ta osoba, pre svega, mora voleti i razumeti ovaj grad, a istovremeno mora poznavati i političke i društvene odnose u našem okruženju – Vojvodini, Srbiji, regionu, Evropi… Neophodno je takođe i poznavati administraciju i mehanizme po kojim čitav državni aparat funkcioniše jer je administracija vrlo važna za uspešno funkcionisanje jedne lokalne zajednice. Idealni gradonačelnik bi morao da ima i tim stručnih, pouzdanih i sposobnih saradnika, jer u savremenom svetu nijedna uspešna zajednica ne funkcioniše na “lujevskom” principu “država to sam ja”. Naposletku, gradonačelnik Novog Sada ne treba da bude sitničar i prznica koja će u svemu videti opasnost za sebe i svoj položaj, već čovek širokih vidika koji je spreman da razume ljude oko sebe i njihove potrebe. Iskren i posvećen rad na dobrobit zajednice se, naravno, podrazumeva.

Autor: Tatjana Mišović
Foto: Privatna arhiva