Početna Gradske teme Vlasnik izgorelog polja lavande u Bukovcu: Procenjuje se da je pričinjena materijalna...

Vlasnik izgorelog polja lavande u Bukovcu: Procenjuje se da je pričinjena materijalna šteta oko 30.000 evra

0

Izgorelo polje lavande u Bukovcu, godinama važi za jedno od najposećenijih turističkih atrakcija u proleće, kada raskošnom ljubičastom nijansom privlači ljude iz cele Srbije da najradije, baš tu, stvaraju uspomene.

Zbog vesti o požar koji guta lavandu u plamenu tužni su svi, a ponajviše vlasnik parcele koja broji nepuni hektar. Branko Švonja za “Dnevnik” kaže da se taj emotivni i duševni bol ničim ne može nadoknaditi.

– Nisam bio tu u momentu izbijanja požara, ali sam ubrzo obavešten da se zahuktao između 13.15 i 13.30 časova i meštani Bukovca kažu da su vatrogasci brzo reagovali, doduše sa malim vozilom – priča Branko Švonja, rekavši da je parcelu krasilo 10.000 žbunova, a po njegovoj slobodnoj proceni, ostala je svega šestina zasada.

– Nemam osiguranje, nisam očekivao da će mi trebati, s obzirom na to da lavandi ne smetaju puno padavine, pa ni grad, a sunce joj prija. Nažalost, nisam razmišljao o ljudskoj obesti ili nemaru. Lavanda je korenasta biljka, pa postoji mogućnost da nije potpuno izgorela i da su neki delovi možda živi, te doprinesu sa 10 do 20 grama cveta po biljci, a inače svaka izbaci kilogram, do kilogram i po. Ostaviću sve tokom leta i jeseni, nek stoji kao uspomena, a na jesen ću krenuti da orem, pa ćemo videti šta i kako dalje. A da dostigne ponovo tu vitalnost kojom je zračila, trebalo bi joj minimum pet do šest godina.

Sumnja da je polje neko zapalio, a da li je to učinio namerno ili slučajno, ostavlja nadležnim ustanovama da utvrde.

– Bila je policija da obavi uviđaj i vodiće se za sada istraga protiv “NN” lica, a nadam se da će se nadležni potruditi da se počinilac pronađe i izvede pravdi – kazao je Švonja, dodavši da je parcela bila od opšteg značaja, kako za Grad, tako i za MZ “Bukovac”. – Duboko sam razočaran, tu je osam godina mog uloženog rada i energije. Sam sam stvorio tu lepotu sa svojih deset prstiju. Imam ja i druga polja, vremenom se širio posao, ali ovo koje je nestalo je moj prvenac, zato me je toliko sve ovo pogodilo. Zasadio sam ga iz ljubavi sa 21 godinom, a još veće zadovoljstvo mi je pričinjavalo kada sam uvideo da su i drugi ljudi uživali u mom delu.

S obzirom na to da se Branko bavi uzgojem lekovitog bilja, naročito lavandom, svrha uzgoja je bila dalja prodaja kozmetičkim i farmaceutskim industrijama, a usput je njiva postala i glavna atrakcija, kad parcela prevlada ljubičastom bojom i zamiriše opojnim i jakim mirisom. Što se tiče ekonomskog gubitka, kaže, pretrpeo je ogroman udarac.

Ako uzme u obzir sve parametre, od turizma, preko sezone i same sadnje, minimum 30.000 evra je ugrubo izračunati gubitak.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Printscreen