Početna Gradske teme “Vodovod”: Veći broj havarija na mreži posledica cevi starih više od 40...

“Vodovod”: Veći broj havarija na mreži posledica cevi starih više od 40 godina

0

Veći broj havarija na vodovodnoj mreži dogodio se proteklog vikenda širom Novog Sada.

Kako navode u “Vodovodu i kanalizaciji”, havarije su se dogodile u ulicama Branka Radičevića, Stefana Stefanovića, Heroja Pinkija i na Bulevaru vojvode Stepe.

“Najveći razlog svih ovih havarija leži u starosti cevi od kojih su neke postavljene pre 40 i više godina”, kažu u “Vodovodu”.

U ovom javno-komunalnom preduzeću kažu da je na Telepu, u Ulici Heroja Pinkija, havariju izazvao veliki koren drveta koji je usled kiše i rastresitog zemljišta probio vodovodnu cev.

“Saniranje te havarije trajalo je duže jer su se čekali radnici Gradsko zelenila koji je trebalo da uklone drvo kako bi radnici Vodovoda i kanalizacije mogli da pristupe sanaciji”, kažu u “Vodovodu”.

U Ulici Stefana Stefanovića, objašnjavaju dalje u “Vodovodu”, reč je o staroj cevi gde sekundarna mreža nije rekonstruisana od izgradnje, dok u Šafarikovoj nedavno jeste.

“Ipak, zbog te havarije bilo je potrebno zatvoriti i sve okolne ulice dok se sanacija ne završi. Slična je situacija bila i u Ulici Branka Radičevića na Salajki, gde je takođe u pitanju stara cev. Na Bulevaru vojvode Stepe havarija se desila na većem priključku što je otežalo samu sanaciju te je opet bilo potrebno više vremena da se radovi završe”, navode dalje.

Iako je o tome već bilo reči, u ovom preduzeću podsećaju korisnike da ekipe koje rade na održavanju vodovodne mreže izlaze na teren po svakoj prijavi, bez obzira da li je kvar prijavljen noću ili vikendom, ali da postoje kriterijumi na osnovu kojih se odlučuje koja će se havarija raditi prva u slučaju da ih ima više. Podsećaju i da se više od 40 odsto havarija događa na nelegalno izgrađenim mrežama kojih, po procenama “Vodovoda”, ima nekoliko stotina kilometara.

“Apelujemo na sugrađane da budu strpljivi i imaju razumevanja jer ‘Vodovod i kanalizacija’ uvek angažuje sve raspoložive resurse kako bi u najkraćem mogućem roku završilo radove i uspostavilo uredno vodosnabdevanje. Samo ovog vikenda, tačnije u vremenskom rasponu od 18 sati, desile su se četiri velike havarije koje su, uz manje ili više poteškoća, na kraju uspešno sanirane”, zaključuju.

Izvor: 021
Foto: Pixabay