Početna Gradske teme Vojvođanske srednje škole od ponedeljka na onlajn nastavi

Vojvođanske srednje škole od ponedeljka na onlajn nastavi

Vojvođanski srednjoškolci će nastavu od ponedeljka, 10. januara pratiti onlajn što je preporuka posebnog Tima pri Ministarstvu prosvete koji prati epidemiju.

U odluci koja je prosleđena školskim upravama navodi se da će nastava trajati onlajn do promene odluke, a naredna sednica Tima za škole na kojoj će se razmatrati dalji potezi je 13. januara.

U obrazloženju odluke o tome da drugo polugodište počne sa časovima kod kuće kao razlog se navodi rast broja obolelih od korona virusa, jer je prve nedelje ove godine u Srbiji zabeleženo pet puta više slučajeva oboljevanja nego poslednje nedelje 2021. godine.

“Takođe, obuhvat vakcinacijom u našoj zemlji u odnosu na većinu evropskih zemalja je znjačajno manji. U ovim zemljama i pored visokog obuhvata vakcinacijom svakodnevno se beleži povećanje broja obolelih od kovida19”, navodi se o dopisu ministarstva poslatom vojvođanskim školama.

Kao razlog za prelazak na onlajn nastavu navodi se i to što je dokazana cirkulacija virusa gripa u Srbiji, a prijavljene su i epidemije u kolektivima, kao i oboljevanja studenata. Ocenjuje se i da se može očekivati, imajući u vidu epidemiološku karakteristiku gripa, povećanje transmisije tog virusa povratkom učenika u škole.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u školama je obrazlažući preporuku da vojvođanske škole pređu na onlajn nastavu, naveo i uticaj okupljanja ljudi u zatvorenom i na otvorenom ovih dana, kao i brojne posete turističkim mestima i skijalištima.

U odluci se pored uvođenja onlajn nastave navodi i preporuka da svi zaposleni u školama, vakcinisani i nevakcinisani, koriste maske, jer pojava omikron varijante može izazvati oboljevanje i kod osoba koje su prethodno preležale bolest ili bile vakcinisane.

Tim je istovremeno preporučio, ne samo zaposlenima, nego i roditeljima i učenicima, da strogo i doslovno primenjuju lične zaštitne mere od infekcije i van škola, napominjući tu posebno izbegavanje masovnih okupljanja, naročito ako se ne primenjuju mere lične zaštite, što su uglavnom maska i distanca.

Izvor: 021.r
Foto: Pixabay