Početna Gradske teme Vozom od Novog Sada do Beograda brzinom 200 km/h

Vozom od Novog Sada do Beograda brzinom 200 km/h

Na deonici brze pruge od Beograda do Novog Sada, koja će biti završena u septembru 2021. godine, vozovi će saobraćati 200 kilometara na sat, najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je tokom obilaska laboratorije sistema za kontrolu brze pruge Beograd-Budimpešta Kineskih železnica, rekla da će se u toj laboratoriji upravljati brzom prugom. Laboratorija se nalazi u bivšoj zgradi Simensa – Belgrade Office Park na Novom Beogradu.

“U julu ćemo imati urađen desni kolosek pruge između Beograda i Stare Pazove (na kojoj rade Kinezi), a do kraja godine će biti završena cela deonica i njeno testiranje će trajati do marta. Deonica između Stare Pazove i Novog Sada (na kojoj rade Rusi) biće završena krajem avgusta ili početkom septembra”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da će biti sve gotovo kao što je dogovoreno sa izvođačima i da će se u septembru 2021. godine putovati vozom od Beograda do Novog Sada brzinom od 200 kilometara na sat.

Mihajlović se u laboratoriji Kineskih železnica isprobala u ulozi mašinovođe na simulatoru za upravljanje vozom na budućoj brzom pruzi.

Izvor: 021
Foto: Pixabay