Početna Gradske teme Vučević primio ambasadorku Francuske

Vučević primio ambasadorku Francuske

0

vucevic-kristin-moro_660x330

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je danas u Gradskoj kući ambasadorku Francuske u Republici Srbiji Kristin Moro koja je u poseti Gradu Novom Sadu sa saradnicima.

Vučević je rekao novinarima da je u Gradskoj kući održan sadržajan i kvalitetan sastanak sa ambasadorkom Moro koja je, kako je rekao, veliki prijatelj Novog Sada, da je više tema bilo na dnevnom redu, među kojima i dosadašnje saradnje Ambasade Francuske u Beogradu i Grada Novog Sada.

“Tema razgovora bilo je i funkcionisanje i rada novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji, a razgovarali smo i o bilingvalnoj nastavi na srpskom i francuskom jeziku u novosadskim školama. Jedna od prioritetnih tema je bila i privreda, kao i ekonomski potencijali Novog Sada, u kontekstu pitanja koja bi bila interesantna za investitore iz Francuske”, rekao je Vučević i dodao da je iskoristio susret i da ambasadorki predstavi kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021 i Omladinsku prestonicu Evrope 2019, u okviru koje se kao najznačajniji ističe projekat „Youth Creative Polisa”, odnosno omladinskog grada u Kineskoj četvrti.

Vučević je istakao da postoje nagoveštaji uspostavljanja saradnje Grada Novog Sada i francuske regije Val d’Oaz, odakle su već u dva navrata, u posetu Novom Sadu dolazili uvaženi gosti.

Gradonačelnik Novog Sada je iskoristio priliku i da čestita ambasadorki Kristin Moro i svim zaposlenim u ambasadi Francuske u Beogradu predstojeći nacionalni dana Francuske koji se obeležava 14. jula.

Kristin Moro je istakla da su se današnji razgovori vodili u veoma konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, i da tokom njih čestitala gradonačelniku Vučeviću na tome što su mu, kako je kazala, građani iskazali poverenje da u još jednom mandatu vodi Novi Sad.

“Mi smo razgovarali o saradnji izmedu Francuske i Grada Novog Sada kao lokalne samouprave. Ta saradnja postoji u oblastima kulture, obrazovanja i ekonomije i konstantno se razvija. Želimo da budemo partner sa Gradom Novim Sadom i da zajednički učestvujemo u projektima koji se planiraju u budućnosti”, rekla je ambasadorka Francuske Kristin Moro.

Autor: Tanjug
Foto: Grad Novi Sad