Početna Gradske teme Za razvojno-istraživačke projekate na visokim školama strukovnih studija 9 miliona dinara

Za razvojno-istraživačke projekate na visokim školama strukovnih studija 9 miliona dinara

0

Ukupno devet miliona dinara vrednost je budžeta koji je za ovu godinu izdvojio pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, a koji je namenjen finansiranju razvojno-istraživačkih projekata na visokim školama strukovnih studija. Uručujući ugovore nosiocima projekata koji su dobili sredstva, resorni pokrajinski sekretar, Zoran Milošević, izrazio je zadovoljstvo što je iz godine u godinu broj onih koji se prijavljuju na konkurs sve veći.

Milošević je podsetio na to da je ovaj konkurs prvi put raspisan pre pet godina, uporedo sa Strategijom razvoja obrazovanja, koja ne pravi razliku između akademskog i strukovnog obrazovanja.

“Visoko obrazovanje ne postoji bez istraživačke delatnosti, bez obzira na to da li je reč o akademskom ili strukovnom obrazovanju. Vi ste deo zajednice koja se prepoznaje, pre svega, po istraživačkoj delatnosti. Važno je da se kroz svoj nastavnički rad predstavite i kao istraživači, kao neko ko nosi suštinu autonomije i uspostavlja studijske programe koji su blisko povezani sa praksom. Vi imate posebnu odgovornost kada su u pitanju primenjena istraživanja, jer je priroda studija takva da strukovno obrazovanje na neki način inicira primenjena istraživanja”, poručio je Milošević rukovodiocima projekata.

Prisećajući se vremena kada je prvi put raspisan ovaj konkurs, on je naglasio da je tada pristiglo jedva deset prijava, dok je sada situacija potpuno drugačija.

“Prošle godine je na konkurs prijavljeno 30 projekata, a odobreno je 19, za čiju realizaciju je izdvojeno 7,6 miliona dinara. Ove godine pristigla je 31 prijava, odobrena je 21, a utrošena sredstva iznose devet miliona dinara”, rekao je Milošević i dodao da će sredstva za sledeću godinu biti uvećana za dodatna tri miliona.

Cilj finansiranja razvojno-istraživačkih projekata jeste unapređivanje i razvoj stručne, istraživačke, umetničke ili obrazovne delatnosti, dok su prioritetne oblasti istraživanja – zaštita životne sredine, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, informaciono-komunikacione tehnologije, mašinstvo i elektrotehnika, unapređivanje kvaliteta i efikasnosti visokoškolske nastave, modeli razvijanja sposobnosti i veština dece, istraživanja proizvodnih potencijala AP Vojvodine, razvoj privrede, tržišnog sistema i poslovanja preduzeća, održivi privredni razvoj i antropološki i zdravstveni status stanovništva.

Izvor: RTV
Foto: Pokrajinska vlada