Početna Gradske teme Zaustavljen tender za zgradu Hitne pomoći na Telepu

Zaustavljen tender za zgradu Hitne pomoći na Telepu

0

Javna nabavka za izgradnju zgrade Hitne pomoći na Telepu zaustavljena je nakon što je podnet zahtev za zaštitu prava, saznaje 021.rs. Zahtev je podnet nakon odluke o dodeli ugovora konzorcijumu oko novosadskog preduzeća “Graditelj”, prema kojem bi za novu zgradu bilo izdvojeno skoro 410 miliona dinara. Na konkurs su se javili još konzorcijumi preduzeća “Dijagonala” i “Gat”, takođe iz Novog Sada.

Za sada nije poznato ko je podneo prigovor, ali kako je objavljeno na sajtu “Zavoda za izgradnju grada”, preduzeća koje je u postupku likvidacije, jedan od ponuđača u javnoj nabavci se obratio ZIG-u sa primedbom da postoji “favoziovani ponuđač”.

“Vaše neuobičajeno olakšavanje uslova u pogledu vrste sredstva obezbeđenja ukazuje nam da favorizovani ponuđač nije u mogućnosti da od svoje banke izdestvuje bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude. Uzimajući u obzir smisao uređenog sistema javnih nabavki u RS i Zakonskog trošenja budžetskih sredstava, neodgovorno je sa vaše strane kao naručioca da u ovom postupku štitite interese ponuđača a ne sopstvene interese”, navodi se u pismu ponuđača ZIG-u, a koje je ovo preduzeće objavilo na svom sajtu.

Na pitanje koji su razlozi da se umesto bankarske garancije za ozbiljnost ponude zahteva menica, ZIG je odgovorio da je to učinjeno “kako bi se omogućilo što većem broju ponuđača da učestvuje u javnoj nabavci”.

Nakon ovog upita jednog od ponuđača, ZIG je dodelio ugovor “Graditelju”, ali on još uvek nije zaključen. Sada ostaje da se sačeka odluka komisije o tome da li su prava ponuđača u postupku javne nabavke bila prekršena.

Komisija za zaštitu prava ponuđača nema vremenski rok u kome treba da odgovori na prigovor, tako da se može desiti da će proći i nekoliko meseci dok iz Beograda stigne odgovor na žalbu.

Ono što je sigurno jeste da su sredstva (535 miliona dinara) za izgradnju dugo najavljivane Hitne pomoći obezbeđena iz budžeta grada i uz sufinansiranje pokrajine. Ova zgrada bi omogućila Zavodu za hitnu medicinsku pomoć da posle jedne decenije dobije svoj prostor.

Zgrada Hitne pomoći biće izgrađena na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Jastrebačke i Ilariona Ruvarca na Telepu. Trospratnica sa velikom garažom od 2.300 kvadrata biće smeštena na parceli od 3.000 kvadrata, o čemu više možete pročitati OVDE.

Ukoliko ZIG ipak sklopi ugovor sa firmom “Graditelj NS”, u izgradnji će učestvovati i novosadske firme “KLM inženjering TM”, “Elektrotim”, Građevinski biro “Axis” i beogradska preduzeća “Deneza M inženjering” i “Graditelj – Beograd”, a podizvođači će biti “Izohem” iz Sremske Kamenice i novosadske “Vega” i “Euromed group”.

Autor: Zoran Strika – strika, 021

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here