Početna Gradske teme Zbog opasnosti od zagađenja vode zahteva se zatvaranje i bazena na Slanoj...

Zbog opasnosti od zagađenja vode zahteva se zatvaranje i bazena na Slanoj bari

0

I bazen na Slanoj bari zatvoren je zbog opasnosti od zagađene vode, a nakon hitnog rešenja sanitarne inspekcije o zatvaranju bazena na Spensu.

Grad Novi Sad zahteva da se zatvori bazen u Sportskom centru “Slana bara”, s obzirom na to da je utvrđeno da voda u bazenima Spensa nije zadovoljavajućeg kvaliteta, zaključeno je na sastanku koji je jutros hitno sazvao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kako navode u Gradu, odluka o zatvaranju bazena na Slanoj bari mora da ostane na snazi sve dok se tačno ne utvrdi kakav je kvalitet vode u tom bazenu, navedeno je na sastanku.

Takođe, pozvani su svi nadležni organi i inspekcijske službe da dostave izveštaje i, po potrebi, urade i dodatna ispitivanja kvaliteta vode u bazenima.

“Sve što preti da dovede u pitanje zdravlje svih građana Novog Sada, a posebno naših najmlađih sugrađana, zahteva hitnu i odgovornu reakciju i zato očekujemo od nadležnih organa da se utvrdi činjenično stanje, hitno preduzmu sve mere za otklanjanje eventualnih propusta, kao i da se utvrdi kako je do ove situacije došlo kako bismo preduzeli mere da se više ne ponovi”, istaknuto je na sastanku, a saopštavaju iz Gradske kuće.

Vučević: Očekujem ostavku direktora Spensa

Vučević je rekao i da očekuje da direktor Spensa Milan Jarić već danas podnese ostavku zbog havarije i zagađene vode.

“Zatvorili smo bazen na ‘Slanoj bari’ dok se ne provere sve okolnosti. Niko se neće igrati sa zdravljem građana, pre svega naše dece. Mislim da će direktor Spensa podneti ostavku, jer neko mora snositi odgovornost, a javnost će o svemu što se tiče bazena biti blagovremeno obaveštena. Činjenica je da je oprema stara 12, 13 godina, pumpa nije radila zbog kvara trafo stanice, pa je povećan unos hlora i druge su vrednosti poremećene. Bazeni će biti zatvoreni sve dok se ne obezbede normalni uslovi za rad”, naveo je Vučević.

On je dodao da je sa vlasnicima privatnih bazena razgovarao kako bi obezbedili alternativno rešenje za građane, o trošku Grada, pre svega za one koji se bave sportom, ali i za one koji imaju godišnje karte.

Podsetimo, 021 je otkrio da je Spens sakrio informaciju o zagađenju vode u bazenima trihalometanom, vrlo opasnim hemijskim jedinjenjem. Preduzeće je kao jedini razlog za zatvaranje bazena u javnosti naveo havariju na elektromreži, ali je izostalo da spomene prisustvo opasne materije u vodi.

Izvor: 021
Foto: Pixabay