Početna Gradske teme Zbog štrajka prosvetara roditelji prinuđeni da plaćaju deci privatne časove

Zbog štrajka prosvetara roditelji prinuđeni da plaćaju deci privatne časove

0

skola-strajk-prosveta-djaci-ucenici-nastava_660x330

Trideset odsto novosadskih škola u štrajku je već četiri meseca, a mnogi roditelji su zbog toga prinuđeni da plaćaju privatne časove svojoj deci, kako bi nadoknadila propušteno. Za dvočas se plaća od šest do deset evra. Najskuplji su časovi iz matematike, a priprema za malu maturu plaća se do 50 evra mesečno.
Dražen Stupar, predsednik Udruženja “Zabrinuti roditelji” kaže da je najteže učenicima koji završavaju osmi razred. “Ne znam kako će deca završiti školu, a ponajmanje kako će se pripremiti za malu maturu. Da je nastava normalna roditelji ne bi plaćali privatne časove”, tvrdi on.
Petar Viđikant, načelnik školske uprave za Južnobački okrug, kaže da, od 204 osnovne i srednje škole, 67 štrajkuje.
“Do pre dve nedelje štrajkovalo je 75 škola, tako da je trend škola u kojima su časovi skraćeni u opadanju. Nadam se da će prosvetari postići dogovor sa Ministarstvom prosvete, kako bi štrajk što pre bio okončan”, kaže Viđikant za Blic.
Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika tvrdi da štrajkom niko nije ugrožen. Navodi da je u većini škola povećan broj dodatnih časova, a kako kaže, dešavalo se da na tim dodatnim časovima ne bude ni po jedan učenik.

Autor: Blic