Početna Gradske teme Zimska služba spremna za sve izazove

Zimska služba spremna za sve izazove

Sneg koji je tokom vikenda padao nije se zadržavao na kolovozu te su sve saobraćajnice bile prohodne. Po putevima i trotoarima je posuta so i na mostovima tečni rastvor, tako da zastoja saobraćaju nije bilo.

Međutim imajući u vidu niske temperature, pogotovo u večernjim časovima, i eventualnu maglu, nadležni vozačima savetuju da budu oprezni. Ekipe javno-komunalnih preduzeća, koje su u programu rada Zimske službe od početka decembra dežuraju 24 časa, s tim da se broj radnika i mehanizacije povećava i smanjuje, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Šef Zimske službe u JKP „Put” Gojko Etinski podseća da meteorolozi za naredne dane predviđaju padavine i niske temperature, što, podrazumeva klizave drumove i smanjenu vidljivost, te savetuje vozačima da prilagode vožnju uslovima na putu. Bez obzira što je so “odradila svoje” i sneg se nije zadržavao na putu, po rečima našeg sagovornika, voda i blato u okolini gradilišta mogu da predstavljaju problem.

– Ekipe Zimske službe su u pripravnosti, imajući u vidu niske temperature i padavine koje nas narednih dana očekuju – objasnio je Etinski. – Trenutno smo u drugom stepenu pripravnosti, što podrazumeva da dežurstvo 25 jedinica s kamionima, posipačima soli i građevinskim mašinama, pa se, ukoliko ne bude padavina, vraćamo na prvi stepen dežurstva s četiri vozila.

Najveći izazov putarima predstavlja sremska strana grada, a Gojko Etinski napominje da JKP „Put”, u okviru Zimske službe, održava puteve prvog i drugog prioriteta ukupne dužine 800 kilometara.

Budući da se sneg nije zadržavao na trotorima, nije bilo potrebe za angažovanjem većeg broja radnika Zimske službe JKP „Čistoća”. U tom preduzeću navode da su spremni za veće padavine, spremišta za so su raspoređena na glavnim gradskim raskrsnicama i saobraćajnicama. U Zimskoj službi gradske “Čistoće” angažovano je oko 150 radnika s mehanizacijom, a, ukoliko uslovi to zahtevaju, i više. Programom rada je predviđeno da ekipe tog preduzeća raščišćavaju centar Novog Sada, prilaze pešačkim prelazima, kao i da formiraju staze u ulicama, čije je održavanje u njihovoj nadležnosti.

U programu rada gradske Zimske službe je i 150 radnika i mehanizacija “Gradskog zelenila”, s tim da je to preduzeće zaduženo za čisšćenje snega sa autobuskih stajališta, prilaza i pešačkih staza na mostovima i nadvožljacima, Petrovaradinskoj tvrđavi, u parkovima i na nekoliko trgova u gradu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay